Kviz – Koliko ste impulzivni?

koliko-ste-impulzivni

Impulzivnost je osnovni, ali istovremeno fascinantan koncept u psihologiji. Povezujemo ga s mnoštvom osobina (od senzacionalizma pa sve do neuroticizma), a utječe i na brojna ponašanja poput pretjerane konzumacije hrane ili nekontroliranog trošenja novca. Mnoge važne odluke u vašem životu vjerojatno su bile pod utjecajem vašeg stupnja impulzivnosti.

Psiholog Ernest Barratt razvio je popularnu mjeru za impulzivnost koja prepoznaje razliku između impulzivnosti planiranja (veći interes za sadašnjost nego za budućnost), impulzivnosti pažnje (osjećaj nemira tijekom predavanja ili doživljavanje misli nepovezanih s predmetom o kojem zapravo razmišljate) te motoričke impulzivnosti (radnje bez prethodnog razmišljanja).

Koliko ste impulzivni?

Impulzivne kupovine, poput onih tijekom sezonskih sniženja, uglavnom se odnose na posljednju dimenziju (motoričku impulzivnost). Međutim, ljudi koji često impulzivno kupuju mogu, ali i ne moraju patiti od ostalih osobina impulzivnosti. Stoga je Scott Dickman osmislio instrument koji se široko primjenjuje za mjerenje razine disfunkcionalne impulzivnosti. Možete ga i sami ispuniti malo niže.

impulzivno-grickanje-slatkisa

Za svaku od navedenih tvrdnji označite jesu li najčešće točne ili netočne.

 1. Često kažem što god mi padne na pamet, bez prethodnog razmišljanja.
 2. Uživam u sporom i pažljivom rješavanju problema.
 3. Često ugovaram sastanke/druženja bez da prethodno razmislim hoću li imati vremena za njih.
 4. Često kupujem stvari bez razmišljanja o tome imam li dovoljno novca za njih.
 5. Često donosim odluke bez da zastanem i proučim situaciju iz svih kuteva.
 6. Najčešće ne provodim dovoljno vremena razmišljajući o situaciji prije nego reagiram na nju.
 7. Često upadam u nevolje jer stvari radim bez razmišljanja.
 8. Moji planovi često propadaju jer ih prethodno nisam dovoljno detaljno razradio/la.
 9. Rijetko se uključujem u projekte prije nego razmotrim sve potencijalne probleme.
 10. Prije donošenja bilo koje važne odluke pažljivo važem prednosti i nedostatke.
 11. Pažljivo rasuđivanje nešto je što mi uglavnom dobro ide.
 12. Često govorim i radim stvari bez razmišljanja o posljedicama.

Kako bi izračunali svoj rezultat, zbrojite broj točnih odgovora na tvrdnje 1, 3, 4, 5, 6, 7, 8 i 12, kao i broj netočnih odgovora na tvrdnje 2, 9, 10 i 11.

Rezultati kviza

Izračunali ste svoj rezultat? Pogledajte gdje se nalazite u usporedbi s prosječnim rezultatima specifičnih populacija, čija je impulzivnost bila predmet istraživanja:

 • Patološki kockari u Australiji (uzorak od 44 muškarca i 16 žena): 5,4
 • Zatvorenici u Škotskoj (uzorak od 105 muškaraca): 5,2
 • Studenti u Španjolskoj (uzorak od 16 muškaraca i 68 žena): 2,6

Ako je vaš rezultat relativno visok – bez brige, jer možda imate nešto što se zove funkcionalna impulzivnost. Naime, za razliku od ostalih psihologa koji su impulzivnost tumačili isključivo kao abnormalnu osobinu ličnosti, Dickmanov instrument za mjerenje uključio je dimenziju tzv. funkcionalne impulzivnosti. Primjerice, osoba koja odlično razmišlja u pokretu te može izvući najbolje iz nepredviđenih situacija mogla bi upasti u profil funkcionalno-impulzivne osobe. Takve osobe također bi mogle uživati u aktivnostima (ili poslovima) koji od njih zahtijevaju donošenje brzih odluka

impulzivno-kupovanje

Ravnoteža između funkcionalne i disfunkcionalne impulzivnosti

Važni ishodi u našim životima često su određeni ravnotežom između funkcionalne i disfunkcionalne impulzivnosti. Primjerice, kupac čija je disfunkcionalna impulzivnost relativno visoka lako bi mogao početi impulzivno kupovati. Međutim, kada je ravnoteža na strani funkcionalne impulzivnosti, isti taj kupac jednostavno bi mogao biti pustolovniji (kada je riječ o njegovom ponašanju tijekom kupovine).

Kada je riječ o ovisnosti, istraživanja su otkrila kako disfunkcionalna impulzivnost (očekivano) dovodi do zlouporabe štetnih supstanci. Funkcionalna impulzivnost, s druge strane, ponekad ima potpuno drugačiji efekt te može dovesti do smanjene želje za cigaretama i raznim opijatima. Razlog za ovu pojavu (ili barem njegov dio) mogla bi biti činjenica da se funkcionalna impulzivnost često povezuje s boljim izvršavanjem zadataka i boljim mentalnim vještinama koje pomažu pri samokontroli.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.60 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: impulzivnost, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu