Bojanke za djecu – prednosti za razvoj djece

Bojanke-za-djecu

Bojanje predstavlja jednostavnu i zabavnu dječju aktivnost koja djeci pomaže u razvoju kognicije, kreativnosti, mašte i ostalih psihičkih procesa. Stoga su bojanke za djecu odličan izbor za sve one koji djeci žele omogućiti kvalitetno i sretno slobodno vrijeme u djetinjstvu.

Nadalje, bojanje ima nekoliko ključnih psiholoških prednosti koje bi svaki roditelj i odgajatelj trebao znati, a u nastavku članka saznajte o kojim prednostima je riječ.

Bojice
Foto: Unsplash

Bojanke za djecu – prednosti za razvoj djece

Bojanje nije samo aktivnost pomoću koje možete okupirati dječju pažnju određeno vrijeme. Riječ je o zabavnoj aktivnosti koja poboljšava njihove sposobnosti i potiče brojne prednosti za njihov razvoj.

U nastavku su samo neke od prednosti koje možete iskoristiti poticanjem zabavnih aktivnosti bojanja:

1. Poboljšava motoričke sposobnosti

Bojanje može pomoći u poboljšanju motoričkih sposobnosti kod male djece, posebno kada je u pitanju fina motorika. Postupci, pokreti i precizni zahvati koji su uključeni u bojanje mogu pomoći u razvoju mišića prstiju, ruku i zglobova.

Razvoj finih motoričkih sposobnosti može pomoći djetetu u vještinama pisanja i manipuliranja sa sitnim predmetima. Razvijanjem ovih motoričkih sposobnosti, nadograđuju se i brojne druge vještine i sposobnosti.

2. Priprema djece za školu

Edukacija djece u učionici temelji se na pravilnoj i jasnoj strukturi. Lekcije se poučavaju pomoću udžbenika, radnih listova i drugih predmeta. Listovi za bojanje mogu biti sastavni dio pripreme djece za školu kako bi se lakše snalazili s radom na papirima (npr. pisanje, obilježavanje, crtanje itd.) koji ih čeka u školi.

S obzirom na to da bojanje poboljšava održavanje dječje koncentracije, to također može biti jedna od prednosti za pripremu za školu, posebno zato što je tijekom nekoliko sati obrazovnog procesa potrebno održavati i usmjeravati pažnju kako bi se savladao određeni sadržaj.

3. Potiče kreativnost

Kreativnost je jako važna vještina koju je potrebno poticati od djetinjstva. Neka djeca su kreativnija, a neka ne. Neovisno o tome, za kreativnost uvijek treba biti vremena i prostora kako bi mogla doći do izražaja. Bojanje je upravo jedna od aktivnosti koja potiče kreativnost i razvija kreativni duh kod djece. Također oslobađa maštu i potiče djecu na razmišljanje o novim idejama.

4. Doprinosi boljem rukopisu

Spretnost, preciznost i motorika koju zahtijeva bojanje potrebno je i za razvoj lijepog rukopisa. Ako dijete ranije započne provoditi vrijeme u ovoj aktivnosti, vrlo vjerojatno će imati ljepši i čitkiji rukopis u budućnosti.

Boje
Foto: Unsplash

5. Prepoznavanje i imenovanje boja

Prepoznavanje i imenovanje boja i njihovih nijansi nije nešto s čime se rodimo, već nešto što s vremenom naučimo. Bojanje razvija praksu i svijest o primarnim i sekundarnim bojama, kao i uočavanje nijansi i manje poznatih boja na izravan način.

6. Poboljšava koordinaciju ruku i očiju

Koordinacija očiju i ruku se razvija u ranom djetinjstvu, a poticanje aktivnosti bojanja pomaže u razvoju ove sposobnosti. Držanje bojica, odabir boja, implementiranje boja na određeno mjesto, pa čak i oštrenje bojica mogu pomoći u razvoju zdrave i snažne koordinacije ruku i očiju kod djece.

7. Granice, struktura i prostorna svijest

Bojanje uvelike potiče razvoj prostorne svijesti i postojanja strukture. Pritom potiče i naglašava granice i prijelaze kojih se potrebno pridržavati kako bi crtež ljepše izgledao. Postojanje granica je izrazito važno osvijestiti još u ranom djetinjstvu kako bi dijete i u budućnosti bilo svjesno da se određenih pravila i struktura mora pridržavati. Uz sve to, bojanje pomaže djeci lakše učenje o linijama, oblicima, nijansama i perspektivama.

8. Poboljšava samopouzdanje

Sposobnost ispunjavanja zadataka uspješno gradi samopouzdanje i samopoštovanje kod male djece. Redovito bojanje i dovršavanje crteža potiče djetetov osjećaj postignuća i ponosa na svoj rad.

9. Potiče samoizražavanje

Svako se ljudsko biće različito izražava, a mnoga djeca su vizualne naravi, odnosno najbolje uče i usvajaju informacije putem vizualnih obrazaca. Bojanje je odlična vrsta aktivnosti koja potiče samoizražavanje kod djece, a posebno kod one djece koja svoje sposobnosti i kreativnosti vole izražavati tim putem.

10. Djeluje kao terapija i oslobađa od stresa

Bojanje također djeluje umirujuće i terapijski za djecu, pogotovo ako nemaju drugi način oslobađanja neugodnih emocija. Ova jednostavna vrsta aktivnosti pomaže u obradi osjećaja, frustracija i emocija kod djece, a to im je izrazito potrebno u razvoju psihički stabilne ličnosti i obrazaca ponašanja.

Većina djece voli bojanje, posebno zato što je igranje s bojama jedna od rekreativnih aktivnosti koja pruža širok spektar mogućnosti. Na taj način se potiče fizički i psihički razvoj djece te poboljšavaju mogućnosti u raznim područjima života. Stoga, započnite s ovom aktivnosti čim dijete za nju iskaže neku vrstu zainteresiranosti. Tako ćete doprinijeti pozitivnom i zdravom razvoju brojnih funkcija kod djeteta.

Bojanje
Foto: Unsplash

Koje bojanke odabrati?

Kod odabira bojanki nema pravila, ali postoji nekoliko stvari koje bi bilo dobro znati. Kod mlađe djece se preporučuje odabirati jednostavnije crteže s jasno naglašenim crtama, odnosno rubovima. Tako dijete može lakše shvatiti bojanje i paziti na rubove crteža koje ne bi trebalo prelaziti.

Kada su u pitanju starija djeca, možete odabrati bojanke po njihovoj želji. Najčešće su u pitanju neki likovi koje djeca vole, a na vama je da im ponudite samostalnost u tom izboru kako bi bojanje bilo što zabavnija i opuštenija aktivnost.

U knjižarama i dječjim dućanima možete pronaći različite vrste bojanki za djecu, a ako želite, možete jednostavno pronaći radne listove sa željenim oblicima i likovima na internetu te ih isprintati i dati djeci. Kada je u pitanju bojanje, sve opcije dolaze u obzir, ali svakako imajte na umu da je cilj zabava.

Bojanke za odrasle

U posljednjih nekoliko godina razvile su se nove vrste bojanki za odrasle. U pitanju su različite vrste crteža, od onih jednostavnijih do onih kompliciranijih s raznim apstraktnim  oblicima. Bojanke za odrasle osmislile su se prvenstveno kao vrsta terapije i oslobađanja od stresa, a korisne su za sve one koji se vole kreativno izražavati i igrati s bojama.

Moguće ih je kupiti u brojnim knjižarama, a ako biste prije kupovanja htjeli isprobati je li to za vas, možete ih potražiti na internetu u obliku radnih listića i isprintati. Vrijedi pokušati!

Članak uređen:

Izvori:

  1. 10 Benefits of Coloring Pages for Kids’ Psychology and Development (2019). Color Psychology.
  2. Berk, L. (2008). Psihologija cjeloživotnog razvoja. Jastrebarsko: Naklada Slap.
  3. Davis, J. (2015). Benefits Of Colouring In Activities. Learning 4 Kids.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bojanka za djecu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Bojanke za djecu – prednosti za razvoj djece

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.