5 načina da razvijete kvalitetan odnos sa svojom bebom

majka-s-djetetom

Prve tri su najvažnije, već znamo. Mladi roditelji upoznati s važnošću odnosa majke i djeteta za njegov emocionalni i psihološki razvoj, zbog toga se dodatno plaše velikog zadatka. Zapamtite da se roditeljem ne rađa, već postaje, a za razvoj odnosa s djetetom dovoljno je da odlučite dati sve od sebe i ne budete previše zabrinuti.

Osnovu odnosa sa svojom bebom izgradite na ovih pet načina:

  1. Naučite čitati njezine signale.
  2. Pazite da je odmorna i sita.
  3. Gledajte je dok dojite.
  4. Pričajte s njom, smijte joj se i igrajte se s njom.
  5. Naučite ju da vam vjeruje.

Kako čitati bebine signale?

Ne postoji jednostavna i sigurna formula za razumijevanje svih dječjih potreba. Svako dijete je posebno i tako mu trebate i pristupiti. To uključuje oglušivanje na savjete drugih roditelja. Dijete s vama komunicira plačem, ali i pokretima; svako mrštenje i trljanje očiju nešto znači. Vaš je zadatak da detektirate što.

Gledajte i slušajte! Promatrajte pomno izraze lica i pokrete tijela kako bi razlučili želi li se vaše dijete maziti ili mu je hladno. Slušajte pozorno vrste plača. Uskoro ćete moći razlikovati visokofrekventni “gladan sam” od grintavog “umoran sam”.

Obratite pažnju na ono u čemu vaše dijete uživa. Neke bebe tješi i smiruje ljuljanje u kolijevci, a druge lagana glazba ili promjena okoline. Nježan dodir i pažnja vaše će djete uvjeriti da je svijet ugodno mjesto, čak i kada se čini neutješnim.

Odmorna i sita beba je beba spremna za zbližavanje

Većina signala odnosi se na potrebu za hranom ili odmorom. Ako je beba odmorna i sita, veće su njezine mogućnosti da se zbliži s vama u budnom vremenu koje preostaje. Novorođenčad spava i do 18 sati dnevno, a signali umora češći su nego što mislimo. Često se umorna djeca ponašaju hiperaktivno. Čak i ako mislite da je takvo ponašanje poziv na igru, ono može biti znak da je vrijeme za drijemanje.

dojenje

Također, ritam hranjenja je vrlo važan, ali budite spremni na to da se on može mijenja svakih nekoliko tjedana. Vaše će vas dijete na svoj način obavijestiti o tim promjenama.

Dojenje i kontakt očima

Dojenje je možda najbolji način da se zbližite sa svojom bebom. Osim što hrani dijete, ono je vježba za razumijevanje djeteta. Intiman tjelesni kontakt čini da bolje osjetite i razumijete govor tijela vašeg djeteta. Dojite što češće i što duže možete.

Postupak dojenja vaše bebe će olakšati nošenje odgovarajućih kvalitetnih i praktičnih grudnjaka za dojenje. Postoje grudnjaci za dojenje lijepog izgleda i dizajna, čije se košarice potpuno otvaraju za nesmetano dojenje i jednostavno se zatvaraju pomoću kopčica. Košarice imaju utkani dio i dodatnu potporu s unutarnje strane, a posebno upletena potpora ispod grudi dodatno podiže grudi. Grudnjak za dojenje možete nositi i tijekom trudnoće jer će se tako prilagođavati obliku i veličini vaših grudi.

U slučaju da vas način života ili medicinski problem sprječava u tome, pomoću bočice učinite hranjenje vremenom intimne komunikacije u koju se može uključiti i tatu. Hranjenje je uvijek odlična prilika za povezivanje i zbližavanje.

Priča, pjesma, osmjeh i igra

One su siguran put do dječjeg srca. Vaš govor tijela, ton glasa i dodir jednako su važni kao vaša pažnja i mlijeko. Budite kreativni, no čak i ako vam je to teško, zapamtite da je često dovoljno skriti se iza dlanova i ponovno pojaviti da bi nasmijali vašu bebu. Isprobajte sve što vam padne na pamet. Zaboravite na sram.

No, nemojte pretjerivati. Novorođenčad koja nema potpuno razvijen živčani sustav vrlo brzo se može umoriti, stoga pazite na znakove iscrpljenosti.

Povjerenje

Dijete na koje se pazi i na čije se potrebe pravilno i pravovremeno odgovara uči vjerovati onima koji brinu za njega. Zaboravite na priče o razmaženosti – vaša briga za dijete osnova je za njegovo povjerenje u vas, ali i u ostale ljude i svijet.

Što ako ne želim obasipati svoje dijete ljubavlju i pažnjom odmah nakon rođenja?

Ako su prvih nekoliko dana majke iz različitih razloga odvojene od djece, bliskost neće doći sama od sebe. Važno je o tome govoriti, osobito svom partneru, obitelji, prijateljima ili obiteljskom liječniku. Postpartalna depresija je ozbiljno stanje i može usporiti razvoj vašeg odnosa s djetetom.

Majke su ponekad zabrinute i kada porod nije prirodan, odnosno kada se dijete rođeno carskim rezom. Ako to zatražite od liječnika, on će uz male promjene u proceduri pomoći da se vi i vaš partner snažnije osjećate dijelom samog događaja.

Što s očevima za vrijeme prve tri?

U prvoj godini, a velikim dijelom i u drugoj, dijete je u svom psihološkom i emocionalnom razvoju orijentirano na majku. Tek u drugoj i trećoj godini se kroz više faza dijete odvaja od majke i postaje autentična osobnost. Zbog toga se, za vrijeme prve tri, tate s razlogom mogu osjećati kao višak. No to ne treba obeshrabriti mlade očeve. Njihovo vrijeme dolazi nakon treće godine.

tata-i-beba

Ipak, više je načina na koje oni mogu olakšati život svojim partnericama i izgraditi odnos sa svojim djetetom prije no što ono pokaže interes za njih.

  • Hranjenje bočicom.
  • Pričanje, čitanje, pjevanje.
  • Oponašanje i igranje.
  • Nošenje i brižan dodir.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu