Produžite život plivanjem, igrama reketom i aerobikom

aerobik

Veliko međunarodno istraživanje, predvođeno stručnjacima sa Sveučilišta u Sidneyu, objavljeno u The British Journal of Sports Medicine, pokazuje da vožnja biciklom, plivanje, aerobik i igre reketom pružaju veću dobrobit za održavanje života u usporedbi s trčanjem i nogometom.

plivanje

Studija je objedinila rezultate 11 reprezentativnih zdravstvenih ispitivanja za Englesku i Škotsku, provedenih između 1994. i 2008. godine. Osobe koje su sudjelovale, odgovarale su na pitanja o vrstama fizičkih aktivnosti, učestalosti i intenzitetu – jesu li za vrijeme vježbanja ostajale bez daha i jesu li se oznojili.

Vježbanje i umiranje

Istraživanje je obuhvatilo 80.000 odraslih osoba u dobi iznad 30 godina i analiziralo povezanost sudjelovanja u šest najpopularnijih oblika vježbanja i umiranja.

Šest sportskih aktivnosti su: vožnja bicikla, plivanje, igre reketom (tenis, squash i badminton), aerobik (fitness, gimnastika i sportski ples), nogomet (i ragbi) te trčanje.

tenis

Rezultati su pokazali da aktivno bavljenje pojedinim sportovima umanjuje rizik od smrti, bez obzira na uzrok:

  • 47 posto kod osoba koje su igrale tenis, squash ili badminton
  • 28 posto kod plivača
  • 27 posto kod osoba koje su vježbale aerobik
  • 15 posto manje kod biciklista.

56 posto manji rizik umiranja od srčanog ili moždanog udara

Uzme li se u razmatranje samo rizik od smrti uslijed kardiovaskularnih bolesti (srčani i moždani udar), rezultati su još izraženiji:

  • 56 posto kod osoba koje su igrale tenis, squash ili badminton
  • 41 posto kod plivača
  • 36 posto kod osoba koje su vježbale aerobik.

Autori studije zaključuju: „Ovi rezultati pokazuju da sudjelovanje u određenim sportovima može imati povoljan učinak na javno zdravlje“ i dodaju da bi trebali poticati zdravstvene djelatnike na promociju redovitog vježbanja kao dobrog načina za održavanje zdravlja.

Članak objavljen:

Saznajte više o moždanom udaru u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu