Princ Harry obećao da će nastaviti majčinu borbu protiv HIV-a

Princ Harry

Britanski princ Harry rekao je da se osjeća ponukanim pokušati završiti posao svoje pokojne majke, princeze Diane, u borbi protiv HIV-a i stigme oko njega, istodobno pozivajući ljude da se testiraju na taj virus.

Princeza Diana se slavno rukovala s pacijentima s AIDS-om u londonskoj bolnici 1987. godine, što je akcija koja se smatrala prekretnicom u borbi protiv stigme koja okružuje ljude s virusom, a Harry je također postao istaknuti borac za prava ljudi s HIV-om i AIDS-om.

Predviđa se kraj novih slučajeva u Engleskoj do 2030.

“Posao moje mame bio je nedovršen.”, rekao je bivšem kapetanu ragbijaškog saveza Walesa Garethu Thomasu, koji je 2019. objavio da je HIV pozitivan, u videu povodom Nacionalnog tjedna testiranja na HIV. Dodao je:

Osjećam se obaveznim pokušati to nastaviti što je više moguće. Nikada, znate, nisam mogao popuniti njezine cipele, pogotovo u ovom konkretnom prostoru … zbog onoga što je radila i za što se zalagala i koliko je bila glasna po tom pitanju.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je krajem 2020. godine s HIV-om živjelo oko 38 milijuna ljudi, a da su bolesti povezane s AIDS-om odnijele više od 36 milijuna života od početka 1980-ih.

Vodeće humanitarne organizacije za HIV/AIDS nadaju se da bi šire testiranje moglo dovesti do kraja novih slučajeva HIV-a u Engleskoj do 2030. godine.

Testiranje za HIV
FOTO: Shutterstock

Princ Harry pozvao na testiranje

Harry je prošao test na HIV 2016. godine, što je potaknulo 500 %-tni porast zahtjeva za testove iz jedne dobrotvorne organizacije, rekao je.

No, rekao je da se testiranje na HIV smanjilo za oko 30 % tijekom pandemije bolesti COVID-19. Naglasio je:

Svatko od nas ima dužnost, ili barem priliku, testirati se kako bi se svima ostalima olakšalo testiranje. A onda to jednostavno postane uobičajena stvar kao i sve drugo.

Dodatne informacije

Više informacija pročitajte u člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Guliver image

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu