Objavljena prva hrvatska knjiga o medicinskoj pedikuri: Autor se dotaknuo i tretmana dijabetičkog stopala koji nije bezazlen

Nedavno je u punom Novinarskom domu u Zagrebu održana prezentacija knjige Medicinska pedikura autora Zlatka Tenšaka. Knjigu su promovirali novinar Ratko Bošković, predavačica i kordinatorica za premet kozmetika Ana Koletić i dopredsjednik Zagrebačkog dijabetičkog društva Goran Hudina.

To je prvi ovakav udžbenik na ovim prostorima koji na sustavan način obrađuje temu tretmana i liječenja stopala s obzirom na to da unatoč dugoj tradiciji pedikure u Zagrebu i Hrvatskoj dosad nitko nije pokušao napraviti i objaviti publikaciju koja bi služila izobrazbi medicinskih pedikera. Rezultat toga je i činjenica da je opće stanje pedikure u velikom zaostatku za standardima usluge koji se provode u razvijenim zemljama zapada.

FOTO: PR

20 godina učenja i prakse pretočeno je na papir za buduće generacije

Autor je ukratko opisao kako je došlo do odluke da krene u pisanje knjige, kao i sam način nastajanja i pisanja. Sve ja bazirano na 20-godišnjem zanimanju za struku, njegovom proučavanju brojne stručne literature, pohađanju brojnih međunarodnih edukacija i radionica, kao i 20 godina rada salona MediPed u Zagrebu.

Knjiga ima 432 stranice, više od 630 fotografija i ilustracija, opremljena je brojnim protokolima i tabličnim prikazima, a sve je temeljeno na 20-godišnjoj praksi rješavanja najtežih slučajeva koji su predmet rada medicinske pedikure kao djelatnosti.

Knjiga ima za cilj pružiti kvalitetne i dostatne informacije svim osobama koje se žele baviti pedikurom na suvremeni način, zdravstveno i higijenski, primjereno vremenu u kojem živimo.
FOTO: PR

Koletić je govorila o potrebi takvog pomagala u kontekstu izobrazbe učenika srednjih strukovnih škola pedikera i kozmetičara. Naglasila je činjenicu da dosad takvo nešto nije postojalo i da je to rezultiralo time da djeca izlaze iz škole s premalom količinom znanja i vještina i da su time već u startu diskvalificirani.

Za tretman dijabetičkog stopala trebaju biti ispunjeni posebni uvjeti

Hudina je prezentirao problem tretmana stopala iz perspektive osoba s dijabetesom. Poveznica između dijabetesa i dijabetičkog stopala je činjenica da 30 % osoba sa dijabetesom razvije sindrom dijabetičkog stopala i time su vrlo ovisni o kvalitetnoj usluzi medicinske pedikure

Međutim, tretman dijabetičkog stopala ni u kojem slučaju nije jednostavan i bezazlen. Za to trebaju biti ispunjeni uvjeti opisani u ovoj knjizi, a sve se svodi na dobru i kvalitetnu edukaciju medicinskog pedikera, primarno na stjecanje teorijskog znanja i usvajanje vještina rada, kao i stvaranje ambijenta za rad koji zadovoljava potrebne kriterije higijene.

FOTO: PR

Bošković je napravio kratku recenziju knjige opisujući je kao lako čitljivu i vrlo razumljivu svakom korisniku koji će se njome koristiti u svojem radu i edukaciji.

Knjigu je moguće kupiti putem internetske trgovine www.mediplus.hr.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Hoću knjigu

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu