Pedikura ribicama – kako djeluje i zdravstvena upozorenja

Pedikura ribicama

Pedikura ribicama je pomalo kontroverzna metoda koja se obavlja na način da klijent uroni gole noge u akvarij u kojemu se nalaze Garra rufa ribice.

U nastavku saznajte kako djeluje pedikura ribicama, je li ovakva pedikura uopće sigurna te koje su etičke kritike.

Pedikura ribicama – kako djeluje?

Kao što smo već napomenuli, tretman se obavlja tako da klijent uroni bose noge u akvarij u kojem se nalazi otprilike 100 ribica. Prije uranjanja nogu u akvarij kozmetičari dezinficiraju noge klijenata te provjeravaju ima li otvorenih rana. U akvarijima se nalaze filteri koji ga održavaju čistim.

Tijekom tretmana ribice sišu mrtve stanice kože, a sam tretman najčešće traje između 15 i 30 minuta. Nakon ove pedikure koža nogu bi trebala biti glatka i mekana.

Smatra se da ovakva vrsta pedikure može pomoći sa simptomima psorijaze, međutim ne postoje uvjerljiva znanstvena istraživanja koja bi podržala tu tvrdnju. Naime, jedna pilot studija objavljena 2006. godine u časopisu Evidence-based Complementary and Alternative Medicine pokazala je da upotreba ribica može pomoći kod simptoma psorijaze, ali radilo se o tretmanu koji je bio obavljen u kontroliranim medicinskim uvjetima. Stoga ne postoje naznake da bi se isti rezultati mogli očekivati od sličnih tretmana u kozmetičkim salonima.

Ova vrsta pedikure nije bolna jer ribice nemaju zube, već uklanjaju mrtvu kožu na način da ju sišu. Ipak, sisanje kože može izazvati škakljivost kod nekih. Nedostatak zubi kod ovih ribica im također onemogućuje sisanje žive kože.

pedikura ribicama
Foto: Stockphoto Secrets

Pedikura ribicama – zdravstvena upozorenja

Pedikura ribicama je naišla na kritike koje su najčešće vezane uz higijenske uvijete. Postoji nekoliko prijava vezanih uz nastajanje infekcije nakon ove vrste pedikure.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) naglašava kako ova vrsta pedikure ne može biti u potpunosti higijenska, a za tu tvrdnju navode nekoliko razloga.

Prije svega, ribe se ne mogu sterilizirati nakon svakog klijenta, a salonima se ne isplati mijenjati ribice za svakog novog klijenta. To znači da ribice sišu više različitih nogu kroz dan i na taj način mogu vrlo lako prenijeti infekcije. Osim toga, akvariji se ne dezinficiraju nužno nakon svakog klijenta. Premda akvariji imaju filter, on ne osigurava potpunu dezinfekciju.

Važno je napomenuti da je 10 država SAD-a zabranilo ovaj tretman upravo zbog upitnih higijenskih uvjeta.

Ova vrsta pedikure nikako se ne preporučuje osobama koje su imunokompromitirane ili imaju dijabetes zbog povećanog rizika od infekcije. Osobe koje boluju od psorijaze, ekcema ili dermatitisa bi također trebale izbjegavati ovu pedikuru zato što se izvodi u kozmetičkom salonu, a ne u medicinski nadziranom okruženju.

Pedikura ribicama – etičke kritike

Ova vrsta pedikure naišla je na oštre etičke kritike. Naime, ribe koje se koriste za ovu vrstu pedikure prirodno ne bi jele mrtvu kožu s nogu ljudi stoga kako bi ih se potaknulo ribe su svakodnevno izgladnjivane.

Osim toga, pedikura ribicama nailazi na kritike vezane i uz okoliš. Garra rufa, vrsta ribe koja se najčešće koristi u ovakvoj pedikuri prirodno se nalazi na prostoru Euroazije, specifično, u Turskoj, Siriji, Iraku i Iranu. Stručnjaci smatraju da bi otpuštanje ove vrste ribe (namjerno ili slučajno) na mjestima koja nisu njezino prirodno stanište bilo izuzetno štetno za morske organizme.

Nadalje, s obzirom da ovih riba nema u Europi niti Americi, potreban je dug i stresan transport kako bi se pedikura mogla obavljati u drugim dijelovima Zemlje. Mnoge ribe ne prežive to putovanje. Uz sve navedeno, popularnost ove pedikure doprinijela je i do prekomjernog lova ove vrste ribe.

Kritičari zaključuju da se klasičnom pedikurom koja je etička i higijenska mogu postići identični rezultati.

Članak objavljen:

Izvori

  1. Grassberger, M., & Hoch, W. (2006). Ichthyotherapy as alternative treatment for patients with psoriasis: a pilot studyEvidence-based Complementary and Alternative Medicine, 3.
  2. Kretzer, M. (2018). 8 Reasons You Should Never Get a Fish PedicurePETA
  3. Ledford, B. (2018). The untold truth of fish spa pedicuresThe List
  4. Macdonald, J. (2020). Everything You Need to Know About Fish PedicuresTripsavvy
  5. Ronca, D. (2012). How does a fish pedicure work?HowStuffWorks

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu