TPHA test – pozitivan ili negativan?

tpha test

TPHA test ili “Treponema pallidum hemaglutinacijska analiza” je vrsta neizravne bakteriološke dijagnostike za dokaz protutijela na bakterijske antigene u serumu bolesnika, u ovom slučaju provjerava se postoje li protutijela na bakteriju Treponemu pallidum.

Treponema pallidum je bakterija, uzročnik sifilisa, a prenosi se nezaštićenim spolnim odnosima ili sa zaražene majke na dijete tijekom trudnoće ili poroda. Znakovi i simptomi sifilisa razlikuju se ovisno o stadiju bolesti, no tipično započinje s pojavom kvržice koja postaje ranica te konačno tvrdi čankir.

Dijagnoza se postavi TPHA testom iako ponekad daje lažno pozitivne rezultate stoga je test potrebno ponoviti ili nadopuniti nekom drugom pretragom za treponeme, npr. VDRL (reakcija kardiolipina s nespecifičnim protutijelima) koji je visoko osjetljiv test i obično se koristi kao screening metoda za sifilis.

Princip TPHA testa

Pacijentu se izvadi krv i da u laboratorij na dijagnostičku obradu. To je pasivna hemaglutinacijska analiza koja se temelji na nakupljanju eritrocita osjetljivih na antigen T. pallidum kojeg nose novonastala protutijela u bolesnikovu serumu ili krvnoj plazmi.

U testu se koriste određeni reagensi potrebni za uzrokovanje reakcije ukoliko su u krvi antigeni bakterije treponeme i kontrolne zdrave krvne stanice za usporedbu. Nije potrebna nikakva prethodna priprema pacijenta.

Vađenje krvi
Foto: Pixabay

Ukoliko je osoba zaražena bakterijom, crvene krvne stanice (eritrociti) se počinju ravnomjerno skupljati po površini testne posudice dok eritrociti u kontrolnoj skupini oblikuju malu crvenu nakupinu. Pozitivnim testom na sifilis smatra se prva opisana reakcija u kojoj eritrociti prekrivaju dno testne posudice u potpunosti.

Ako nema prisutnih protutijela na bakteriju treponeme, eritrociti oblikuju kompaktnu crvenu strukturu i test je negativan.

Pozitivan TPHA test

Ukazuje na zaraženost bakterijom Treponema pallidum, odnosno na bolest sifilis. U ranim fazama infekcije terapija je intramuskularna injekcija benzilpenicilina (ili doksiciklin i tetraciklin u slučaju alergije na penicilin), a u kasnoj fazi zbog uobičajenog prodora bakterije u živčani sustav (neurosifilis) daju se visoke doze intravenskog penicilina tijekom najmanje 10 dana.

Gdje se može napraviti TPHA test na sifilis?

TPHA test moguće je obaviti preko HZZO-a :

  • u Zagrebu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Služba za mikrobiologiju, Rockfellerova 7,
  • zatim u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, Odjel za dijagnostiku krvlju prenosivih bolesti, Petrova 3 (prema cjeniku usluga HZTM) te
  • u Klinici za kožne i spolne bolesti na Šalati.

Za cijene testa najbolje je direktno nazvati ustanove i informirati se o aktualnoj cijeni i načinu plaćanja.

Osim u državnim ustanovama, TPHA test moguće je napraviti i u privatnim poliklinikama gdje se cijena kreće od 110 do 150 kuna.

Ukoliko imate više pitanja o spolno prenosivim bolestima osim sifilisa, preporučamo instaliranje aplikacije Spolno zdravlje (spolnozdravlje.hr) osmišljene od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, gdje možete pronaći dosta informacija, kako se zaštititi, kome se javiti te čak odigrati kviz znanja i provjeriti koliko ste upoznati sa spolno prenosivim bolestima.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu