Denzitometrija – što je i kako se izvodi ?

Denzitometrija

Denzitometrija je medicinska pretraga kojom se procjenjuje mineralni sadržaj kostiju i izračunava mineralna gustoća za procjenu čvrstoće kostiju.

Gustoća kostiju može se procijeniti snimanjem običnim rendgenom, denzitometrijski (DEXA) ili specijalnim CT-om čiji računalni softver izračuna gustoću kostiju. U praksi se najčešće koristi denzitometrija.

U denzitometriji daje se vrlo mala doza ionizirajućeg zračenja za stvaranje slike kostiju, obično slabinski dio kralježnice i kukovi te kosti podlaktice, a primjenjuje se za dijagnozu osteoporoze za procjenu rizika od potencijalnih osteoporotičnih fraktura. DEXA je jednostavna, brza i neinvazivna pretraga.

osteoporoza vs. normalna kost
Normalna kost vs. osteoporoza

Indikacije za denzitometriju

 • žene u postmenopauzi koje ne uzimaju dodatak estrogena,
 • medicinska povijest loma kuka,
 • žene u postmenopauzi koje su visoke i mršave,
 • muškarci koji imaju klinička stanja povezana s oštećenjem kostiju poput reumatoidnog artritisa, kronične bubrežne ili jetrene bolesti,
 • uporaba lijekova koji dokazano uzrokuju gubitak koštane mase, npr. kortikosteroidi, određeni antiepileptici i barbiturati,
 • dijabetes tipa 1,
 • bolest jetre, bubrega,
 • osteoporoza u obitelji,
 • hipertireoidizam,
 • hiperparatireoidizam,
 • snimka običnog rendgena koja upućuje na znakove osteoporoze.

Denzitometrija – kako se pripremiti?

Nije potrebna posebna priprema za pretragu i pacijent ne mora doći natašte. Pacijent donosi sa sobom medicinsku dokumentaciju. Ne bi trebali uzimati pripravke kalcija barem 24 sata prije denzitometrije.

Odjenite komotnu i udobnu odjeću koja se može raskopčati ili jednostavno skinuti kako bi se oslobodilo područje koje se pregledava.
Metalne predmete potrebno je ukloniti.

Ako ste u zadnjih deset dana radili pretragu s kontrastnim sredstvima, napomenite to medicinskom djelatniku kao i na mogućnost trudnoće.

Kako se izvodi denzitometrija?

Pacijent je u ležećem položaju na leđima, izvor zračenja je ispod, a detektor iznad pacijenta. Ovisno o području koje se snima, podmetnu se ispod pacijenta spužvaste kocke koje pomažu izravnati dio tijela s ciljem dobivanja što boljeg položaja za analizu. Tijekom pretrage detektor iznad pacijenta se pomiče. Trajanje denzitometrije je otprilike 30 minuta, a pacijent može ustati kad pretraga završi.

Denzinometrija

Što nakon pretrage?

Pretraga je brza, jednostavna i bezbolna te nakon nje nema zapreka za uobičajene svakodnevne aktivnosti.
Specijalist radiologije interpretira radiološke snimke i daje rezultate pretrage u dva oblika:

 • T – broj koji iskazuje kakvoću kosti u usporedbi s mladom osobom istog spola. Referentne vrijednosti: -1 i iznad je normalno, -1.1 do -2.4 je osteopenija, a sve ispod -2.5 smatra se osteoporozom.
 • Z – broj koji iskazuje kakvoću kosti u usporedbi s osobom vaše dobne skupine, spola i građe tijela. Ako je neuobičajeno visok ili nizak, potrebno je napraviti daljnje pretrage.

Gdje se može obaviti denzitometrija?

Denzitometrija se može obaviti u bolnicama preko uputnice, naručivanjem na Odsjek za denzitometriju, Klinički zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju.

Također, moguće je ići i u privatne poliklinike gdje je cijena zdravstvene usluge otprilike 300 kuna.

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Odsjek za denzitometriju. KBD.
 2. Bone Densitometry (DEXA, DXA). RadiologyInfo.org
 3. Bone Densitometry. John Hopkins Medicine.

Ocijenite članak

4.37 / 5   19

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: denzitometrija kako pročitati nalaz, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu