“Pošalji uzorak, spriječi rak!”: Pozvani ste na javnozdravstvenu akciju na kojoj ćete čuti više o preventivnim pregledima

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak

Povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskim gastroenterološkim društvom – Sekcijom za preventivnu aktivnost, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom organizira javnozdravstvenu akciju koja će se održati 4. ožujka 2023. godine u Zagrebu, na Trgu Petra Preradovića, od 10 do 14 sati.

Javnozdravstvena akcija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva.

FOTO: Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s više od 3.600 novih slučajeva godišnje, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s 2.102 umrlih u 2021. godini.

Ako se na vrijeme otkrije, rak debelog crijeva izlječiv je u devet od 10 slučajeva. Stoga je važno redovno se odazivati na preventivne preglede.
Odazovite se Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva
FOTO: Shutterstock

Odazovite se Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Cilj ove javnozdravstvene akcije je educirati stanovništvo o raku debelog crijeva koji je moguće ne samo rano otkriti, već i spriječiti. Ujedno se želi podići svijest o organiziranim preventivnim pregledima koji se provode još od 2008. godine u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva. U Program se pozivaju svi građani od 50. do navršene 74. godine.

Organizatori vas pozivaju da se pridružite i doprinesete daljnjem jačanju aktivnosti na području prevencije, ranog otkrivanja i liječenja raka debelog crijeva.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock/Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu