Portal Psihoonkologija – psihološka pomoć onkološkim bolesnicima

Psihoonkologija

Šest od deset pacijenata treba barem inicijalnu psihološku podršku, trećina treba kontinuiranu podršku i praćenje, a psihološku pomoć potrebno je tijekom liječenja oboljelog i nakon smrti osigurati i članovima obitelji i njegovateljima, zaključak je u nedavno usvojenom Nacionalnom strateškom okviru protiv raka do 2030. (NSOPR). Implementacijom ovog dokumenta Hrvatska može značajno unaprijediti prevenciju i liječenje onkoloških bolesti, smanjiti smrtnost od raka i povećati preživljenje.

Kako to ne bi ostala samo “lista želja”, udruga SVE za NJU, jedan od sudionika platforme Hrvatska protiv raka, koja je pokrenula inicijativu za usvajanje NSOPR-a, paralelno je već započela projekt izgradnje portala psihoonkologija.hr na kojemu onkološki bolesnici i članovi obitelji na jednom mjestu mogu pronaći ne samo edukaciju o psihičkim teškoćama onkoloških bolesnika, nego i cjelovit nacionalni adresar besplatnih stručnih savjetovališta u zdravstvenom sustavu i udrugama.

Udruga SVE za NJU od osnivanja zagovara psihološku pomoć kao integrirani dio onkološkog liječenja, promiče koristi i vrijednosti psihoonkologije u praksi i pruža stručnu psihološku pomoć u Centru za psihološku pomoć. To je na tragu standarda onkološke skrbi koje promiče International Psycho-Oncology Society (IPOS) – psihološka pomoć je univerzalno ljudsko pravo, a distres kod onkoloških bolesnika treba mjeriti kao šesti vitalni znak nakon temperature, krvnog tlaka, pulsa, disanja i boli

Onkološka bolesnica
Foto: Unsplash

Više nitko ne dvoji koliko je psihološka pomoć važna, no pravo je pitanje gdje stručnu podršku mogu dobiti onkološki bolesnici, bolesnice i članovi obitelji? Koliko imamo specijaliziranih psiholoških savjetovališta, gdje se ona nalaze i kako doći do tih informacija? Nije dovoljno samo otvoriti savjetovalište nego tu informaciju treba učiniti dostupnom bolesnicima kroz nacionalni adresar, što smo i uspjeli postići portalom psihoonkologija.hr. Važnost ovakve baze prepoznalo je i Ministarstvo zdravstva te nas podržalo u razvoju ideje“, pojašnjava Ljiljana Vukota iz udruge SVE za NJU.

Zasad je u adresaru 13 savjetovališta u kojima su pacijentima na raspolaganju psiholozi, psihijatri ili psihoterapeuti, no lista će se redovito ažurirati. U samo nekoliko klikova, svaki bolesnik može pronaći sebi najbliže savjetovalište te dobiti informaciju o dostupnim stručnjacima, načinu predbilježbe, radnom vremenu, potrebi za uputnicom, ili primjerice, mogućnosti telefonskog savjetovanja.

I ovim putem pozivamo pacijente da se obrate stručnjacima i potraže psihološku pomoć, koja je univerzalno ljudsko pravo i znak mudrosti, a ne slabosti. Portalom želimo aktivirati i zdravstvene radnike, da i oni dodatno osvijeste važnost stručne psihološke podrške te ohrabruju bolesnike da se jave u savjetovalište. Pozivamo i sve udruge i zdravstvene ustanove da svoje savjetovalište registriraju u nacionalnom adresaru besplatnih stručnih savjetovališta“, poručuju iz udruge.

Iako se i u Hrvatskoj zadnjih godina puno više govori o psihološkoj podršci, mnogi bolesnici, a niti zdravstveni radnici, ne znaju gdje je mogu dobiti. Na ta i mnoga druga pitanja odgovara portal psihoonkologija.hr.

Zašto je važna psihološka pomoć?

Psihoonkologija je disciplina koja se bavi proučavanjem, razumijevanjem i tretmanom psiholoških, emocionalnih, socijalnih, duhovnih i funkcionalnih aspekata života s rakom s ciljem smanjivanja distresa i podizanja kvalitete života bolesnika i članova njihovih obitelji. To je i cilj portala Psihoonkologija.hr – pružiti podršku, informaciju, educirati, savjetovati, osnažiti i poboljšati kvalitetu života onkoloških bolesnika.

Članak uređen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Portal Psihoonkologija – psihološka pomoć onkološkim bolesnicima

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Velevredna informacija!! Ja sam na moje zadovoljsvo idobar rezultat koristila pomoć u udruzi nakon operacije prije 10 godina. Ako dođem u krizu potražit ću opet istu pomoć. Dragica Sunek