Pogoršava respiratorne i kardiovaskularne bolesti: Zrak u Europi sve onečišćeniji, toplinski val i požari pogoršavaju situaciju

Zrak u Europi sve onečišćeniji, toplinski val i požari pogoršavaju situaciju

Zrak u Britaniji, Francuskoj i na jugu Europe sve je onečišćeniji u vrijeme dok te dijelove kontinenta pogađaju rekordne temperature i razorni šumski požari.

Znanstvenici iz europske Agencije za nadzor atmosfere Copernicus (CAMS) upozorili su na po zdravlje štetne razine onečišćenja ozonom diljem južne i zapadne Europe koje bi mogle utjecati i na sjeverozapadne regije.

Svjetska zdravstvena organizacija je odredila granicu od 100 mcg ozona po prostornom metru na površini Zemlje. Jugozapadna Engleska, sjeverna Francuska i zemlje Beneluxa imaju dnevnu koncentraciju veću od 120 mcg.

Znanstvenik iz CAMS-a Mark Parrington je rekao:

Utjecaj ovoga toplinskog vala na kvalitetu zraka nije zanemariv.

Onečišćenje ozonom događa se u reakciji topline i sunčeve svjetlosti sa stakleničkim plinovima poput dušikova oksida, ugljičnog monoksida i štetnih organskih spojeva nastalih izgaranjem fosilnih goriva. Parrington je objasnio:

Prilikom velikih vrućina proizvodnja ozona se povećava, jer se te kemijske reakcije događaju brže.

Pročitajte članak “Ne ginu nam ekstremne vrućine, suše, požari, tuča i poplave: Trenutne razine ugljičnog dioksida nisu viđene milijunima godina“.

Povećana razina ozona odgovorna za 55.000 preuranjenih smrti u Europi
FOTO: Shutterstock

Povećana razina ozona odgovorna za 55.000 preuranjenih smrti u Europi

Znanstvenici upozoravaju da će ozonsko onečišćenje rasti s klimatskim promjenama. Globalne temperature su sada 1,2 stupnja veće u odnosu na predindustrijsko razdoblje i valovi vrućine postaju sve češći i sve su jači.

Razina ozona na površini Zemlje pogoršava respiratorne i kardiovaskularne bolesti i u vezi je s povećanim stopama mortaliteta.

Dugotrajna izloženost tim razinama odgovorna je za 55.000 preuranjenih smrti u Europi, prema studiji iz 2019. objavljenoj u časopisu Environmental Research Letters.

Istraživanje je pokažalo da bi se mortalitet povezan s ozonom mogao do 2050. povećati za 11 % u nekim zemljama srednje i južne Europe. No, ako se emisije stakleničkih plinova smanje, očekuje se da bi trebao padati.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu