Pazite kakvo meso s roštilja jedete: Ako ima krvi ili sukrvice, mogli biste se zaraziti hepatitisom E

Pazite kakvo meso s roštilja jedete Ako ima krvi ili sukrvice, mogli biste se zaraziti hepatitisom E

Gotovo trećina domaćih i divljih svinja u Hrvatskoj prokužena je hepatitisom E. Na ljude se taj virus koji uzrokuje upalu jetre najčešće prenosi konzumacijom zaražene hrane. Zato liječnici i veterinari građanima savjetuju da svinjetinu dobro termički obrade.

Na početku sezone roštiljanja građane podsjećaju da meso trebaju dobro ispeći.

Virus hepatitisa E (HEV) je vrlo otporan virus koji se treba inaktivirati. Meso se treba peći najmanje 30 minuta na 70°C. Nakon pečenja na mesu ne smije biti vidljivih tragova krvi i sukrvice.

Svjetska zdravstvena organizacija godišnje bilježi oko 20 milijuna infekcija hepatitisom E. Posljednjih desetljeća raste broj zaraženih u Europi.

Zaražene svinje ne pokazuju simptome bolesti
FOTO: Shutterstock

Zaražene svinje ne pokazuju simptome bolesti

Pročelnica Odjela za virusologiju Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Oktavija Đaković Rode je istaknula:

Hepatitis E u Hrvatskoj često prolazi neprepoznato i nedijagnosticirano jer je ovdje načelno blaga bolest koja ne zahtijeva posebnu terapiju, a treba ga uvrstiti u diferencijalnu dijagnozu kada se radi o oštećenju jetre. Poseban oprez potreban je za imunosuprimirane bolesnike, kod kojih hepatitis E može uzrokovati kroničnu bolest.

Voditelj Službe za zdravstvenu ekologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Pavle Jeličić rekao je da je hepatitisom E u Hrvatskoj zaraženo oko 10 % veterinara, šumara i lovaca.

Ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta Boris Habrun pak naglašava da se istraživanjem hepatitisa E u životinja taj institut sustavno bavi već 15 godina. Predstojnica Odjela za virologiju Hrvatskog veterinarskog instituta Lorena Jemeršić dodaje:

U posljednje istraživanje bilo je uključeno više od 7.000 životinja. Pretraženi su uzorci 14 životinjskih vrsta. Virus je utvrđen kod domaćih i divljih svinja te samo kod jednog šumskog miša.

Pritom je istaknula kako zaražene svinje ne pokazuju simptome bolesti, pa se na farmama zna dogoditi da se infekcija primijeti tek kad oboli farmer.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA).

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu