Paralizirani muškarac ponovno hodao

Čovjek u kolicima

Pacijent koji je bio paraliziran 5 godina zbog ozlijede leđne moždine, hodao je na vlastitim nogama koristeći moždane impulse.

Prema istraživanju objavljenom u Journal of NeuroEngineering and Rehabilitation, ovo je prvi slučaj da je hodanje ostvareno na nogama, bez korištenja robotičkih udova ili uređaja za pomoć pri hodanju.

Premošćenje oštećene leđne moždine je izvedeno pomoću elektroencefalografa (EEG) koji je slao električne signale iz mozga pacijenta u elektrode smještene oko koljena, kako bi se postigao korak.

Godinama nakon paralize, mozak je još uvijek u stanju generirati moždane impulse koji se mogu koristiti za omogućavanje osnovnih koraka. Ovo je tek početak istraživanja, obavljenog do sada na samo jednom bolesniku, ali ukazuje na mogući smjer razvoja liječenja posljedica paraplegije.

Jedan od znanstvenika koji su vodili projekt, Dr. Zoran Nenadić sa Sveučilišta u Irvineu, Kalifornija o tome navodi: „Nakon što smo potvrdili upotrebljivost ovog neinvazivnog sustava, možemo posegnuti za invazivnim postupcima, poput ugradnje moždanog implantata. Nadamo se da bi implantat postizao veću razinu kontrole proteze jer bi kvalitetnije bilježio moždane valove. Dodatno, implantat bi povratno isporučivao mozgu impulse te time omogućavao korisniku da osjeća svoje noge“ .

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu