Nova usluga e-Građani: Možete podizati lijekove na recept u četiri zemlje, a uskoro i u svim članicama EU-a

E-recept izdan u Hrvatskoj sada vrijedi u četiri zemlje Europske unije

E-recept izdan u Hrvatskoj sada vrijedi u četiri zemlje Europske unije, a od 2025. godine vrijedit će u svima, piše Večernji list.

Španjolsko ministarstvo zdravstva ovaj je tjedan obavijestilo svoje građane da su Španjolci uključili sve svoje autonomne zajednice u prekograničnu zdravstvenu mrežu EU-a pod nazivom E-Health Network te su izričito spomenuli Hrvatsku kao jednu od nekoliko država članica EU-a u kojoj hrvatski liječnici mogu pristupiti zdravstvenim kartonima španjolskih državljana.

Isto tako, nađu li se u Hrvatskoj, Španjolci također mogu preko svojih e-recepata podići lijek u hrvatskim ljekarnama.

Hrvatska se odavno nalazi u sustavu prekogranične zdravstvene mreže EU-a pa liječnici u Portugalu, Češkoj, Luksemburgu, Francuskoj, Malti i Španjolskoj već neko vrijeme mogu pristupati podacima o pacijentu iz Hrvatske te dohvaćati osnovne podatke iz njegova liječničkog kartona ako hrvatski građani u tim zemljama zatraže neplaniranu zdravstvenu skrb.

Hrvatska se odavno nalazi u sustavu prekogranične zdravstvene mreže EU-a
FOTO: Shutterstock

Zasad je usluga dostupna samo u četiri zemlje

Hrvatski građani koji putuju u Finsku, Estoniju, Portugal i Španjolsku zasad mogu samo u te četiri zemlje podići i lijekove u njihovim ljekarnama preko e-recepta koji im je izdao njihov obiteljski liječnik u Hrvatskoj. Prekogranična zdravstvena mreža EU-a trebala bi u svojem punom opsegu zaživjeti do 2025. godine.

Kada je riječ o hrvatskim građanima i zdravstvenim osiguranicima, mogućnost podizanja lijeka u inozemstvu te dohvaćanja osnovne medicinske dokumentacije dostupna je samo osobama koje su dale suglasnost za takvu razmjenu putem hrvatskog Portala zdravlja, koji je sastavni dio hrvatske elektronske usluge e-Građani.

Dakle, bez takve privole Hrvati neće moći podizati svoje lijekove izvan Hrvatske, piše novinarka Ljubica Gatarić.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu