Nije važna samo prehrana! Evo što još trebate učiniti kako biste poboljšali svoju probavu 

Redovita tjelesna aktivnost ne samo da je neophodna za cjelokupno zdravlje, već pridonosi i boljoj probavi

Iako je uravnotežena i hranjiva prehrana presudna za održavanje optimalnog probavnog zdravlja, postoje i drugi čimbenici koji igraju značajnu ulogu u tome koliko dobro funkcionira naš probavni sustav.

U nastavku otkrivamo često zanemarene aspekte načina života koji mogu utjecati na probavu, a donosimo i savjete za održavanje zdrave ravnoteže između posla, spavanja i probave.

Vježbanje

Redovita, lagana do umjerena tjelesna aktivnost ne samo da je neophodna za cjelokupno zdravlje, već pridonosi i boljoj probavi. Vježbanje pomaže stimulirati mišiće u probavnom traktu, promičući učinkovito kretanje hrane kroz sustav.

Također može smanjiti rizik od zatvora i poboljšati redovitost pražnjenja crijeva. Uključivanje aktivnosti poput brzog hodanja, joge ili čak jednostavnog istezanja u vašu rutinu može pozitivno utjecati na dobrobit vaše probave.

Kontrola stresa

Kada smo pod stresom, naša tijela otpuštaju hormone koji mogu utjecati na probavu, što dovodi do problema poput probavnih smetnji, nadutosti, pa čak i do pogoršanja simptoma kod stanja kao što je sindrom iritabilnog crijeva.

Usvajanje praksi za smanjenje stresa poput meditacije, vježbi dubokog disanja ili svjesnosti može biti korisno i za mentalno blagostanje i za zdravlje probavnog sustava.

svakodnevno konzumiranje prirodne mineralne vode Donat
FOTO: Donat

Ravnoteža između posla i privatnog života

Dugi dani na poslu i užurbani način života mogu utjecati na vaš probavni sustav. Neophodno je uspostaviti ravnotežu između posla i privatnog života, kako biste osigurali vrijeme za opuštanje i uživanje u obrocima.

Uzimanje kratkih stanki tijekom radnog vremena, prakticiranje svjesnosti i postavljanje realnih radnih ciljeva mogu pridonijeti zdravijoj ravnoteži između poslovnog i privatnog života, pozitivno utječući na vašu probavu.

Kvalitetan san

Dobar noćni san ključan je za cjelokupno zdravlje, a igra i ulogu u održavanju zdravog probavnog sustava. Tijekom sna tijelo se regenerira, uključujući i probavne organe.

Nedostatak sna može dovesti do neravnoteže u hormonima koji reguliraju glad i apetit, što može utjecati na vaše prehrambene navike. Ciljajte na 7 – 9 sati kvalitetnog sna svake noći, kako biste podržali svoje probavno zdravlje, a preporuka je i sat vremena prije spavanja izbjegavati korištenje uređaja koji odašilju plavu svjetlost (kao što su mobitel, računalo, TV i sl.).

Svjesno jedenje i hidratacija

Osim fokusiranja na ono što jedete, jednako je važno i kako jedete. Svjesno jedenje uključuje obraćanje pozornosti na osjetilno iskustvo jedenja, temeljito žvakanje hrane i prisutnost tijekom obroka. Ovaj pristup može poboljšati probavu signalizirajući vašem tijelu da je vrijeme za pravilnu probavu i apsorpciju hranjivih tvari.

Adekvatna hidratacija također je ključna za probavu. Voda pomaže u razgradnji hrane i olakšava apsorpciju hranjivih tvari. Također pomaže u sprječavanju zatvora, održavajući nesmetan rad probavnog sustava. Pobrinite se da pijete dovoljno vode tijekom dana kako biste podržali optimalnu probavu.

Donat pijte polako i neka bude na sobnoj temperaturi
FOTO: Donat

Kako možete prirodno podržati svoj probavni sustav?

Održavanje zdravog probavnog sustava ključno je za cjelokupno fizičko blagostanje. Dajući prednost njegovom zdravlju, ne samo da jačate svoj imunološki sustav, već i povećavate razinu energije, što dovodi do sveukupnog poboljšanog osjećaja dobrobiti.

Prihvaćanje zdravog načina života potiče optimalno funkcioniranje svakog tjelesnog sustava, uključujući probavu.

Uz pravilnu prehranu i zdrav način života svakako se preporučuje svakodnevno konzumiranje prirodne mineralne vode Donat. Osim što potiče probavu i podupire normalan rad probave u njezinoj zadnjoj fazi, Donat ima blagotvorni učinak i na druge dijelove probavnog sustava podržavajući njihovu normalnu funkciju.

Svakodnevnim pijenjem Donata pružamo podršku radu našem probavnom sustavu u cjelini.

Kako u tu svrhu piti Donat?

Ujutro, na prazan želudac 0,2 – 0,3 l Donata, prije ručka 0,1 l te prije večere 0,1 – 0,2 l Donata. Donat pijte polako i neka bude na sobnoj temperaturi.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Donat po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:
  1. Groves, M. (2023). The 11 Best Ways to Improve Your Digestion Naturally. Healthline.
  2. Sissons, C. (2023). 8 ways to improve digestion. Medical News Today.
  3. Smith, M. W. (2023). Super Steps to Boost Digestive Health. WebMD.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu