Biserne papule (prištići) na penisu – uzroci i liječenje

biserne papule

Biserne papule penisa (hirsuties papillaris genitali) nekad su se nazivale i Tysonove žlijezde. Iako često uzrokuju zabrinutost kod muške populacije, treba naglasiti da se radi se o potpuno benignim (dobroćudnim) promjenama na koži penisa koje zahvaćaju gotovo svakog trećeg muškarca.  Nepoznatog su uzroka.

Pojavnost bisernih papula

Najčešće se javljaju u seksualno aktivnih muškaraca u pubertetu i mlađoj odrasloj dobi. Češće su u neobrezanih muškaraca, a s vremenom se njihov broj i vidljivost smanjuju.

Nisu posljedica nehigijene niti se prenose se spolnim kontaktom.

Simptomi bisernih papula

Biserne papule su male žućkasto-bijele izbočine, nalik prištićima, smještena na rubu glavića penisa. Glatke su i sjajne površine, promjera manjeg od 1 mm i često  poredane kružno u više redova. S godinama postaju manje uočljive. Ne izazivaju nikakve tegobe, niti postoji mogućnost maligne alteracije.  Predstavljaju samo kozmetički defekt.

Dijagnoza bisernih papula

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničkog pregleda od strane urologa/dermatovenerologa. Ukoliko je promjena praćena simptomima upale – crvenilo, oteklina i svrbež, treba misliti na drugu etiologiju.

Često se miješaju s kondilomima (spolnim bradavicama), koji spadaju u spolno prenosive bolesti uzrokovane HPV infekcijom ili sa molluscum contagiosum. Zabluda se vrlo lako može ukloniti biopsijom i mikroskopskim pregledom navedene promjene – uočava se različit broj proširenih krvnih žila tanke stijenke, umnožavanje stanica fibroblasta i vezivnog tkiva.

Liječenje bisernih papula

Liječenje nije potrebno, budući da se radi o fiziološkoj (prirodnoj) varijanti kože penisa. Međutim, ovakve promjene često mogu dovesti do osjećaja srama i nesigurnosti u muškaraca i izbjegavanja spolnih odnosa, stoga se u takvim slučajevima preporučuje njihovo uklanjanje. Metode uklanjanja bisernih papula su slijedeće:

 • elektroterapija –  terapijska metoda koja podrazumijeva direktnu primjenu električne energije u svrhu liječenja
 • kiretaža – struganje papula; ne preporuča se samostalno struganje jer može dovesti do infekcije i crvenila, a papule se vraćaju za nekoliko dana
 • karbon dioksid laser – vrlo  skupa metoda s nedovoljnim brojem iskustava
 • kirurški zahvat

Krioterapija (smrzavanje tekućim dušikom na -196˚ C) i lokalna primjena podofilina ne daju dobre rezultate, pa se ne preporučuju u liječenju bisernih papula.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.06 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: biserne papule, prištići na spolovilu, papule na glaviću, prištići na spolnom organu, pristici na glavicu, biserne papule na glavicu, pristici po spolovilu, bijeli prištići na spolovilu, biserne papule slike, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Biserne papule (prištići) na penisu – uzroci i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Dobar dan želim…interesuje me-dali”papa smart”ubrzava nestanak papila na glansu? Unapred hvala na odgovoru

 2. Poštovani, zovem se ivan imam 35 god i problem s bisernim papulama, molim vas informaciju u kojoj klinici u zg ih mogu odstraniti, te okvirno o cijeni postupka.
  Hvala lijepo, Ivan