Može li bolja opskrba jodom učiniti Europu pametnijom?

inteligencija

Nedostatni unos joda u prehrani je najčešći preventabilni (spriječivi) uzrok oštećenja mozga, a Svjetska zdravstvena organizacija već godinama upozorava da su Europljani povećano zahvaćeni posljedicama nedostatka joda.

Nedostatak joda je najvažniji faktor rizika za bolesti štitnjače kod odraslih i djece. Dok je gušavost kao posljedica nedostatnog unosa joda općepoznata bolest, manja je svijest o tome da hormoni štitnjače reguliraju razvoj važnih organa. Iz tog razloga, preporučuje se da trudnice i dojilje osiguraju dovoljan unos joda za optimalni razvoj djeteta. Već mali nedostatak unosa joda u trudnoći može dovesti do poremećaja u razvoju mozga i nedostatne inteligencije kod djece.

U Europi ne postoje jedinstveni podaci o unosu joda, tako da se o posljedicama nedostatnosti može samo nagađati. 22 članice EU i još pet izvaneuropskih zemalja (Island, Izrael, Makedonija, Norveška Švicarska) pokrenule su EUthyroid, prvu paneuropsku inicijativu sa zadaćom ispitivanja unosa joda stanovnika Europe, s ciljem pružanja temelja mjerama harmonizacije i popravljanja stanja.

Nacionalni koordinator EUthyroida za Hrvatsku je Prof. Dr. Zvonimir Kusić, predsjednik HAZU i predstojnik Odjela za onkologiju i nuklearnu medicinu KB „Sestre milosrdnice“. Hrvatska će u EUthyroidu sudjelovati ispitivanjem statusa joda kod 2.000 školske djece i 1.000 trudnica iz svih regija. Ispitivanje će se provesti od 2015 do 2017. godine.

Koordinator EUthyroida Prof. Dr. Henry Volzke s Medicinskog fakulteta u njemačkom Greifswaldu kaže: “Uvjeren sam da bolja opskrba jodom može Europu učiniti pametnijom”.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Može li bolja opskrba jodom učiniti Europu pametnijom?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.