Utječe li godišnje doba na naš intelekt?

inteligencija

Svi smo čuli za termin zimski blues, ali sada belgijski znanstvenici sugeriraju da godišnje doba ne utječe samo na vaše raspoloženje, nego i na intelekt.

Autori studije, objavljene u Proceedings of the National Academy of Sciences, pratili su 28 zdravih ispitanika tijekom dvije godine.

U više navrata tijekom promatranog razdoblja, sudionici su provodili 4,5 dana u laboratoriju, bez vanjskih utjecaja (prirodno svjetlo, sezonska prehrana ili socijalizacija). Nakon toga, sudionici su podvrgnuti magnetskoj rezonanciji mozga prilikom obavljanja dva zadatka – jedan se odnosio na sustavnu pozornost, a drugi je procjenjivao funkciju “višeg reda”.

Dok je pozornost “niži” proces u mozgu, drugi zadatak uključuje radnu memoriju, koja se bavi pohranjivanjem, ažuriranjem i uspoređivanjem podataka.

Raspoloženje po godišnjim dobima

Autori su otkrili da moždane aktivnosti vezane uz pozornost doživljavaju vrhunac u ljeto, a najgore su preko zime. Za razliku od toga, funkcije višeg reda (pohranjivanje, ažuriranje, uspoređivanje) su najbolje u jesen, a najlošije u proljeće.

Autori sugeriraju da intelektualni napor, potreban za obavljanje nekog zadatka, može biti različit za svako godišnje doba. Osim toga, sezonski ritam može biti različit za jednostavne i složene funkcije mozga.

Iako je studija vrlo zanimljiva, potrebno je napomenuti da ima izrazito mali uzorak, stoga nije nacionalno reprezentativna.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Utječe li godišnje doba na naš intelekt?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.