Psiholog otkriva koje lekcije možemo naučiti od psa

Psiholog je ove lekcije o učinkovitom vodstvu naučio od psa

Dr. sc. Llewellyn E. van Zyl, profesor pozitivne psihologije, otkrio je neočekivane lekcije o vodstvu kroz svoja iskustva s Toffie, 8-mjesečnim američkim pocket bullyjem.

Van Zylovo putovanje kroz obuku i zbližavanje s Toffiejem istaknulo je devet ključnih načela učinkovitog vodstva.

Strpljenje i dosljednost

Izazovi kućne obuke Toffie je naglasio važnost dosljednog pojačanja i strpljenja. Baš kao što pas treba jasnu, dosljednu obuku, tim zahtijeva dosljednu viziju i nepokolebljivu podršku za rast i razvoj.

Povjerenje i lojalnost

Izgradnja povjerenja i lojalnosti ključna je i odnosom sa psom i u profesionalnim odnosima. Van Zyl je od Toffie naučio da stvaranje sigurnog okruženja koje pruža podršku potiče povjerenje i lojalnost, koji su ključni za uspjeh tima.

Jasna komunikacija

Obuka Toffie s jasnim naredbama istaknula je potrebu za jasnom komunikacijom u vodstvu.

Učinkoviti lideri moraju artikulirati svoju viziju, postaviti jasna očekivanja i pružati redovite povratne informacije kako bi osigurali timsko usklađivanje i postizanje ciljeva.
Van Zylovo putovanje kroz obuku i zbližavanje s Toffiejem istaknulo je devet ključnih načela učinkovitog vodstva.
FOTO: Shutterstock

Pozitivno ponašanje

Toffiejin entuzijastični odgovor na pohvale i nagrade naučio je Van Zyla moći prepoznavanja i nagrađivanja pozitivnog ponašanja. Slavljenje malih pobjeda i priznavanje postignuća podiže moral i potiče kontinuirani napredak u timu.

Prilagodljivost

Toffiejina otpornost u prilagodbi novim okruženjima i rutinama ilustrirala je važnost prilagodljivosti u vodstvu. Lideri moraju biti fleksibilni i sposobni prilagoditi strategije kako bi uspješno upravljali poslovnim krajolikom koji se stalno mijenja.

Vođenje primjerom

Van Zyl je primijetio da je njegovo ponašanje utjecalo na Toffiejine reakcije. Ovo je osnažilo ideju da lideri moraju utjeloviti vrijednosti i ponašanja koja žele vidjeti u svom timu, postavljajući pozitivan primjer koji drugi mogu slijediti.

Prepoznavanje individualnih snaga

Kao što različiti psi imaju jedinstvene snage, učinkoviti vođe prepoznaju i iskorištavaju različite talente unutar svojeg tima. Prilagođavanje pristupa individualnim snagama potiče predan tim s visokim učinkom.

Balansiranje ljubavi i discipline

Van Zyl je otkrio da je za treniranje Toffie potrebna ravnoteža discipline i ljubavi. Slično tome, vođe moraju svoj tim smatrati odgovornim, istovremeno pružati pozitivno pojačanje te stvarati poticajno okruženje koje potiče rast.

Empatija

Razumijevanje Toffiejinih potreba i hirova naučilo je Van Zyla vrijednosti empatije u vodstvu.

Aktivnim slušanjem i razumijevanjem perspektiva i briga članova tima, voditelji mogu prilagoditi svoj pristup kako bi zadovoljili individualne potrebe i uspostavili jače veze.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Van Zyl, L. E. (2024). 9 Lessons on Effective Leadership from Man’s Best FriendPsychology Today.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu