Liječenje periferne neuropatije argentinskim tangom

Kemoterapija može poremetiti osjećaj ravnoteže. Učenje tanga umanjuju rizik od padova za 56%.

Ples kao oblik terapije, posebice argentinski tango može značajno popraviti osjećaj ravnoteže i smanjiti rizik od padova među oboljelima od raka, liječenima kemoterapijom, koji pate od periferne neuropatije, rezultat je novog ispitivanja na Sveučilištu u Ohiou.

Oko 70 posto bolesnika koji su liječeni kemoterapijom će kao posljedicu osjetiti perifernu neuropatiju. Stanje može uzrokovati gubitak ili slabljenje osjeta u rukama, prstima, stopalima i nožnim prstima. Kod jedne trećine bolesnika, problem postoji i šest mjeseci nakon završetka kemoterapije.

Dugotrajna neuropatija – rizik od padova

Dugotrajna neuropatija u nogama i nožnim prstima može biti posebno problematična jer utječe na hod i ravnotežu, što može povećati rizik od padova u svakodnevnim aktivnostima.

Kako bi se procijenio učinak argentinskog tanga, istraživački tim je osmislio tečaj s 20 seansi prilagođenog plesa – dva puta tjedno, 10 tjedana.

Učinak se mjerio posturalnim ispitivanjima u kojima su pacijenti zatvorenih očiju mjereni na računalno vođenoj platformi, na početku i na kraju 10-tjedne poduke.

Osim toga bolesnici su se izjašnjavali o subjektivnom zadovoljstvu intervencijom.

Mnogim bolesnicima je teško ostati predan klasičnoj fizikalnoj terapiji koju prihvaćaju kao teški rad. Mi smo pokazali da argentinski tango ima mjerljive učinke na ravnotežu, a da bolesnici zaista uživaju u plesnoj terapiji. Radi se o zabavnom i društvenom načinu da se učinkovito odradi potreban posao, a naša početna ispitivanja pokazuju dobre rezultate” kaže Mimi Lamantia, plesna terapeutica koja vodila 30-ak oboljelih od raka kroz ovo ispitivanje.

Pokazali smo da se nakon samo pet tjedana argentinskog tanga smanjuje medijalno i lateralno njihanje za 56 posto, što znači da je ovo obećavajuća intervencija za ravnotežu osobama koje su preživjele rak.”

Lamantia nadalje dodaje: “Kao plesni pedagog, osobno sam svjedočila neizmjernoj radosti, povjerenju i poboljšanju kvalitete pokreta svakog od sudionika 10-tjednog tečaja.

Precizni rezultati ovog istraživanja će biti objavljeni na godišnjem skupu Američkog kongresa rehabilitacijske medicine u Čikagu, u studenom 2016.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Liječenje periferne neuropatije argentinskim tangom

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.