Liječenje periferne neuropatije argentinskim tangom

Kemoterapija može poremetiti osjećaj ravnoteže. Učenje tanga umanjuju rizik od padova za 56%.

Ples kao oblik terapije, posebice argentinski tango može značajno popraviti osjećaj ravnoteže i smanjiti rizik od padova među oboljelima od raka, liječenima kemoterapijom, koji pate od periferne neuropatije, rezultat je novog ispitivanja na Sveučilištu u Ohiou.

Oko 70 posto bolesnika koji su liječeni kemoterapijom će kao posljedicu osjetiti perifernu neuropatiju. Stanje može uzrokovati gubitak ili slabljenje osjeta u rukama, prstima, stopalima i nožnim prstima. Kod jedne trećine bolesnika, problem postoji i šest mjeseci nakon završetka kemoterapije.

Dugotrajna neuropatija – rizik od padova

Dugotrajna neuropatija u nogama i nožnim prstima može biti posebno problematična jer utječe na hod i ravnotežu, što može povećati rizik od padova u svakodnevnim aktivnostima.

Kako bi se procijenio učinak argentinskog tanga, istraživački tim je osmislio tečaj s 20 seansi prilagođenog plesa – dva puta tjedno, 10 tjedana.

Učinak se mjerio posturalnim ispitivanjima u kojima su pacijenti zatvorenih očiju mjereni na računalno vođenoj platformi, na početku i na kraju 10-tjedne poduke.

Osim toga bolesnici su se izjašnjavali o subjektivnom zadovoljstvu intervencijom.

Mnogim bolesnicima je teško ostati predan klasičnoj fizikalnoj terapiji koju prihvaćaju kao teški rad. Mi smo pokazali da argentinski tango ima mjerljive učinke na ravnotežu, a da bolesnici zaista uživaju u plesnoj terapiji. Radi se o zabavnom i društvenom načinu da se učinkovito odradi potreban posao, a naša početna ispitivanja pokazuju dobre rezultate” kaže Mimi Lamantia, plesna terapeutica koja vodila 30-ak oboljelih od raka kroz ovo ispitivanje.

Pokazali smo da se nakon samo pet tjedana argentinskog tanga smanjuje medijalno i lateralno njihanje za 56 posto, što znači da je ovo obećavajuća intervencija za ravnotežu osobama koje su preživjele rak.”

Lamantia nadalje dodaje: “Kao plesni pedagog, osobno sam svjedočila neizmjernoj radosti, povjerenju i poboljšanju kvalitete pokreta svakog od sudionika 10-tjednog tečaja.

Precizni rezultati ovog istraživanja će biti objavljeni na godišnjem skupu Američkog kongresa rehabilitacijske medicine u Čikagu, u studenom 2016.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu