Kako žive beskućnici u Zagrebu? Otišli smo u prihvatilište i doznali s kakvim se zdravstvenim problemima suočavaju

beskućnici u Zagrebu

Problem beskućništva složen je i višestruk izazov s kojim se suočavaju društva diljem svijeta. Osim neposredne borbe za sklonište, hranu i toplinu, sa sobom donosi niz fizičkih i mentalnih zdravstvenih problema koji pogoršavaju ionako teške okolnosti za one koji nemaju krov nad glavom.

Tipični životni uvjeti s kojima se beskućnici u Zagrebu susreću su oni koji im ne pružaju osnovne životne potrebe. To može uključivati ulično beskućništvo, gdje spavaju na javnim mjestima ili u improviziranim skloništima, kao i traženje utočišta u javnim skloništima koja nude osnovni smještaj. Neki mogu pribjeći i napuštenim zgradama za sklonište. Osim toga, neki beskućnici mogu privremeno potražiti utočište u javnom prijevozu ili na stanicama.

Pristup osnovnim potrebama poput pitke i čiste vode i sanitarnih uvjeta može biti izazovan, a nesigurnost hrane stalna je briga. S obzirom na takve uvjete, beskućnicima često stradava psihičko, ali i fizičko zdravlje.

Prihvatilište za beskućnike zagrebačkog Crvenog križa jedno je od utočišta koje beskućnicima pruža sve od navedenog – hranu, smještaj, toplinu, ali i psihološku podršku te brigu o njihovom zdravlju.

Više o tome kako im Prihvatilište za beskućnike pomaže da ponovo stanu na noge saznajte u nastavku.

Prihvatilište za beskućnike zagrebačkog Crvenog križa
FOTO: Nova Studio

“Beskućnicima je jako važno da imaju psihološku podršku”

Lana Trupković, psihologinja u Prihvatilištu za beskućnike Crvenog križa Zagreb, objašnjava:

Zamislite da ste vi osoba koja se nalazi na cesti i tu večer ne znate gdje ćete prespavati. Sam taj trenutak nesigurnosti ima strašan utjecaj na osobu. Svakako je tu strah kao trenutna emocija, a što ta situacija duže traje, to se, naravno, stanje osobe pogoršava. U tom se trenutku javljaju anksioznost, depresija, a kod nekih se nažalost javi i ovisnost jer se pokušaju na neki način nositi s tom teškom situacijom i žele pobjeći iz stvarnosti.
Lana Trupković, psihologinja u Prihvatilištu za beskućnike Crvenog križa Zagreb
FOTO: Nova Studio

Dodaje:

Beskućnicima je jako važno da imaju psihološku podršku. Međutim, da bi se ona mogla provoditi kako treba, oni moraju imati osigurane životne uvjete – smještaj, odnosno sklonište u kojem se osjećaju sigurno, redovite obroke, toplinu zimi i sl.
Dugoročno pa i kratkoročno beskućništvo, osim utjecaja na mentalno zdravlje, utječe i na fizičko zdravlje
FOTO: Shutterstock

“Zdravstveno stanje naših korisnika je dosta loše i to želimo unaprijediti”

Dugoročno pa i kratkoročno beskućništvo, osim utjecaja na mentalno zdravlje, utječe i na fizičko zdravlje.

Andrea Kozar Pasanec, voditeljica Prihvatilišta za beskućnike Crveni križ Zagreb, ističe:

Prihvatilište je dobar smještaj u pogledu zdravstvenog stanja beskućnika jer nam dolaze u lošem zdravstvenom stanju i mi primjećujemo da je sve više i sve češće prisutno. Hrvatska mreža za beskućnike, čiji smo i mi član, nekako uvijek naglašava da je zdravstveno stanje naših korisnika dosta loše i da to želimo unaprijediti.
Andrea Kozar Pasanec, voditeljica Prihvatilišta za beskućnike Crveni križ Zagreb
FOTO: Nova Studio

Korisnici prihvatilišta najčešće se susreću s nekim fizičkim zdravstvenim teškoćama kao što su visoki tlak, KOPB i povišeni šećer:

Sve te bolesti su teške i kada čovjek ima podršku obitelji i šire zajednice, a još su teže kada to nema.
Orbico Pharm donirala je širok spektar uređaja
FOTO: Nova Studio

Beskućnici u Prihvatilištu od sada mogu pratiti svoje zdravlje

Kako bi se pomoglo beskućnicima i podigla svjesnost javnosti o zdravstvenim problemima beskućnika koji najčešće dolaze do izražaja u zimskim mjesecima kada su niže temperature i oni, naravno, nemaju smještaj i trpe puno teže posljedice, doniran je širok spektar Braun medicinskih uređaja kako bi odmah u Prihvatilištu mogli izmjeriti neke svoje zdravstvene pokazatelje.

Prihvatilište za beskućnike je tako opremljeno uređajima kao što su tlakomjeri, pulsni oksimetri i toplomjeri te toplomjeri za djecu i nazalni aspiratori.

Prihvatilište za beskućnike je tako opremljeno uređajima kao što su tlakomjeri
FOTO: Nova Studio

Kozar Pasanec naglašava:

Bitno nam je voditi evidenciju o šećeru i tlaku svakodnevno kako bismo mogli na vrijeme reagirati i vidjeti koje su vrijednosti, da možemo na vrijeme reagirati u slučaju da je potrebna i hospitalizacija za naše korisnike.

Davanje prioriteta praćenju i upravljanju ključnim zdravstvenim parametrima za beskućnike nije samo pitanje osnovnog ljudskog dostojanstva, već i ključan korak prema prekidanju kruga očaja i ranjivosti. Pružanjem sveobuhvatnih sustava podrške koji se bave i neposrednim potrebama za skloništem i dugoročnim zdravstvenim problemima onih kojima je to potrebno možemo započeti put prema suosjećajnijem društvu u kojem svatko ima priliku napredovati.

Dužnost nam je prepoznati hitnost ovog problema i zajednički raditi kako bismo osigurali da nitko ne ostane bez skrbi i podrške koji su mu potrebni za dostojanstven i zdrav život.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Braun po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Nova Studio

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu