Kako prestati pušiti bez debljanja?

prestanak pusenja

U budućnosti, debljanje možda više neće biti razlog pušačima za odgađanje odluke o prestanku pušenja.

Većina ljudi koja traži načine za prestanak pušenja brine o debljanju i to s dobrim razlogom. Pušači koji prestanu, obično nabace u prosjeku 2 kg nakon što prestanu pušiti cigarete. Nova studija, objavljena u časopisu Science, objašnjava zašto se ovo događa, utirući put novim rješenjima za prestanak pušenja i opcijama za liječenje pretilosti.

Magazin Time objašnjava vezu između nikotina i sitosti u članku o novom istraživanju, ”Istraživanje: Zašto prestanak pušenja deblja.”

Čini se da se nikotin veže za apetit, regulirajući neurone u mozgu, odvojeno od receptora koji izazivaju ovisnost. Ovi neuroni, pronađeni u hipotalamusu, pomažu reguliranje količine hrane koja se konzumira, ali pod utjecajem nikotina gube samokontrolu. To je razlog zašto pušači kada prestanu pušiti obično više jedu i debljaju se. Nikotin uistinu utječe na apetit.

Znanstvenici vjeruju da će njihovo otkriće dovesti do razvoja lijekova, koji ciljaju nikotin receptore na stanicama mozga, koji kontroliraju apetit. U budućnosti, debljanje možda više neće biti razlog pušačima za odgađanje odluke o prestanku pušenja, ali to nije razlog da se čeka.

Prestanak pušenja

Evo nekoliko načina da prestanete pušiti bez da se udebljate:

  • Pijte vodu. Održite hidriranost i sitost. Da poboljšate metaboličke učinke kada pijete vodu, neka pola čaše bude voda hladna kao led. Sok može imati previše kalorija, a to je nešto na što želite paziti na svom putu prema mršavom nepušaču.
  • Planirajte svoje grickalice. Zdrave grickalice pomažu ubrzanju vašeg metabolizma, tako da nastavljate sagorijevati kalorije dok istovremeno obuzdavate divlju glad ili pak lažni osjećaj gladi.
  • Krećite se. Vježbanje ubija dvije muhe jednim udarcem. Pomaže vam da sagorite kalorije i odvraća vas od jedenja kada ne osjećate stvarnu glad. Također je i dobar osloboditelj od stresa. Usredotočite se na vježbanje i na to koliko vam ono pomaže da se osjećate zdravo. Odredite si cilj vježbanja i razmislite o prestanku pušenja kao nagradi za fit izgled.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu