Kako prestati pušiti bez debljanja?

prestanak pusenja

U budućnosti, debljanje možda više neće biti razlog pušačima za odgađanje odluke o prestanku pušenja.

Većina ljudi koja traži načine za prestanak pušenja brine o debljanju i to s dobrim razlogom. Pušači koji prestanu, obično nabace u prosjeku 2 kg nakon što prestanu pušiti cigarete. Nova studija, objavljena u časopisu Science, objašnjava zašto se ovo događa, utirući put novim rješenjima za prestanak pušenja i opcijama za liječenje pretilosti.

Magazin Time objašnjava vezu između nikotina i sitosti u članku o novom istraživanju, ”Istraživanje: Zašto prestanak pušenja deblja.”

Čini se da se nikotin veže za apetit, regulirajući neurone u mozgu, odvojeno od receptora koji izazivaju ovisnost. Ovi neuroni, pronađeni u hipotalamusu, pomažu reguliranje količine hrane koja se konzumira, ali pod utjecajem nikotina gube samokontrolu. To je razlog zašto pušači kada prestanu pušiti obično više jedu i debljaju se. Nikotin uistinu utječe na apetit.

Znanstvenici vjeruju da će njihovo otkriće dovesti do razvoja lijekova, koji ciljaju nikotin receptore na stanicama mozga, koji kontroliraju apetit. U budućnosti, debljanje možda više neće biti razlog pušačima za odgađanje odluke o prestanku pušenja, ali to nije razlog da se čeka.

Prestanak pušenja

Evo nekoliko načina da prestanete pušiti bez da se udebljate:

  • Pijte vodu. Održite hidriranost i sitost. Da poboljšate metaboličke učinke kada pijete vodu, neka pola čaše bude voda hladna kao led. Sok može imati previše kalorija, a to je nešto na što želite paziti na svom putu prema mršavom nepušaču.
  • Planirajte svoje grickalice. Zdrave grickalice pomažu ubrzanju vašeg metabolizma, tako da nastavljate sagorijevati kalorije dok istovremeno obuzdavate divlju glad ili pak lažni osjećaj gladi.
  • Krećite se. Vježbanje ubija dvije muhe jednim udarcem. Pomaže vam da sagorite kalorije i odvraća vas od jedenja kada ne osjećate stvarnu glad. Također je i dobar osloboditelj od stresa. Usredotočite se na vježbanje i na to koliko vam ono pomaže da se osjećate zdravo. Odredite si cilj vježbanja i razmislite o prestanku pušenja kao nagradi za fit izgled.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako prestati pušiti bez debljanja?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. da li mogu da se vrate magneti i kako ?koliko dana moze naj vise da bude kod onog ko kupi?

    ///