Istraživanje: Zbog prevelikih bočica bacaju se lijekovi za rak

lijekovi

U novoj studiji Memorijalnog Sloan-Kettering centra za rak, koja je objavljena u BMJ, istraživači su otkrili da se gotovo 3 milijarde dolara vrijedni tretmani za liječenje raka bacaju svake godine, jer su ih proizvođači namjerno stavili u veće bočice koje sadrže više lijeka nego što je potrebno za pacijenta.

“Farmaceutske tvrtke tiho zarađuju milijarde prisiljavajući nemoćne da kupuju količine lijekova dovoljne za liječenje nogometaša”, rekao je koautor studije dr. Peter B. Bach, direktor Centra za zdravstvenu politiku na Memorijalnom Sloan-Kettering centru. “Ako želimo početi štedjeti novce u zdravstvu, ovo je očito mjesto za rezanje.”

Ako se lijekovi za liječenje raka počnu pakirati u manje ambalaže, medicinske sestre i liječnici bi mogli koristiti samo onoliko lijeka koliko je potrebno za svakog pacijenta, bez bacanja, zaključili su istraživači.

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Rtlzdravlje hr, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Istraživanje: Zbog prevelikih bočica bacaju se lijekovi za rak

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.