Ispijanje kave smanjuje rizik od raka debelog crijeva

Novo istraživanje je otkrilo da konzumacija kave – čak i bez kofeina – može uvelike smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

Istraživanje je provelo „University of Southern California“ u SAD-u i to na uzorku od nekoliko tisuća ljudi. Rezultati su pokazali da pijenje kave smanjuje rizik od ove smrtonosne bolesti te “što više kave konzumirate, to je niži rizik “, navodi glavni autor studije doktor Stephen Gruber.

Studija je ispitivala zdravstvene navike više od 5.000 muškaraca i žena koji su nedavno bili dijagnosticirani s rakom debelog crijeva i 4.000 ljudi koji nisu imali bolest (kontrolna skupina).

Znanstvenici su utvrdili da kod onih koji piju jednu do dvije šalice kave dnevno se smanjuje rizik od raka debelog crijeva za četvrtinu. Kod onih koji su pili više uočeno je smanjenje rizika za pola.

Kava

No najveće iznenađenje je bilo što nije bitno je li pijete običnu kavu ili bez kofeina. “To pokazuje da sam kofein nije odgovoran za zaštitna svojstva kave“, navodi Gruber.

Naime, ovaj omiljeni crni napitak sadrži brojne antioksidanse i druge spojeve koji su zaslužni za antikancerogeno djelovanje kave.

Iako je dokazano da je kava iznimno zdravo piće, pretjerivanje može dovesti do drugih zdravstvenih problema, poput visokog krvnog tlaka, dehidracije i želučanih problema, stoga nastavite piti kavu, ali umjereno.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu