Druženje sa psima pomaže djeci oboljeloj od raka

djeca i psi

Istraživanja koje se provode u pet američkih bolnica pružaju prve čvrste dokaze kako terapijski psi pomažu djeci oboljeloj od teških malignih bolesti i njihovim roditeljima.

Na nacionalnoj konferenciji Američke akademije za pedijatriju (AAP) predstavljeni su preliminarni rezultati koji kvantificiraju pozitivne učinke terapijskih pasa na krvni tlak, broj otkucaja srca i razinu anksioznosti. Mjerenja su vršena prije i poslije tjedne pseće posjete.

Psi pomažu u liječenju

Djeca su se mogla igrati sa psima, maziti ih, razgovarati, četkati krzno, pratiti naučene trikove i reakcije na naredbe, učiti o pasminama. Rezultati su uspoređivani s kontrolnom skupinom djece-pacijenata.

Ispitivanje će u cijelosti biti dovršeno tijekom 2016. godine, ali je već sada očigledno da psi imaju pozitivan učinak ne samo na djecu, nego i na razinu tjeskobe među roditeljima.

„Ova studija će biti prekretnica u razumijevanju dobrobiti vitalne veze između ljudi i životinja“ rekla je Dr. McCullough, voditeljica istraživanja. „Očekuje se da će nalazi potaknuti daljnje povećanje pristupa terapijskih životinja u bolničkim uvjetima, poboljšati obuku i praksu terapijskim psima te pomoći malim pacijentima i roditeljima u suočavanju s malignim bolestima u dječjoj dobi.“

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu