Druženje sa psima pomaže djeci oboljeloj od raka

djeca i psi

Istraživanja koje se provode u pet američkih bolnica pružaju prve čvrste dokaze kako terapijski psi pomažu djeci oboljeloj od teških malignih bolesti i njihovim roditeljima.

Na nacionalnoj konferenciji Američke akademije za pedijatriju (AAP) predstavljeni su preliminarni rezultati koji kvantificiraju pozitivne učinke terapijskih pasa na krvni tlak, broj otkucaja srca i razinu anksioznosti. Mjerenja su vršena prije i poslije tjedne pseće posjete.

Psi pomažu u liječenju

Djeca su se mogla igrati sa psima, maziti ih, razgovarati, četkati krzno, pratiti naučene trikove i reakcije na naredbe, učiti o pasminama. Rezultati su uspoređivani s kontrolnom skupinom djece-pacijenata.

Ispitivanje će u cijelosti biti dovršeno tijekom 2016. godine, ali je već sada očigledno da psi imaju pozitivan učinak ne samo na djecu, nego i na razinu tjeskobe među roditeljima.

„Ova studija će biti prekretnica u razumijevanju dobrobiti vitalne veze između ljudi i životinja“ rekla je Dr. McCullough, voditeljica istraživanja. „Očekuje se da će nalazi potaknuti daljnje povećanje pristupa terapijskih životinja u bolničkim uvjetima, poboljšati obuku i praksu terapijskim psima te pomoći malim pacijentima i roditeljima u suočavanju s malignim bolestima u dječjoj dobi.“

Članak uređen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Druženje sa psima pomaže djeci oboljeloj od raka

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.