Troje od pet onkoloških bolesnika treba inicijalnu psihološku podršku! To najbolje pokazuje uspješan projekt Udruge SVE za NJU

Psihološka podrška

U Hrvatskoj svake godine čak 25.000 osoba dobije dijagnozu raka, a u nošenju s ovom teškom dijagnozom i bolesti tri od pet oboljelih treba barem inicijalnu psihološku podršku kojom se može poboljšati kvaliteta njihova života, ali i ishodi liječenja.

“Osnaži, pomaži – zajednica rakobornih”

Upravo zato je u travnju prošle godine Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU pokrenula projekt “Osnaži, pomaži – zajednica rakobornih” u trajanju od godinu dana, financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2014. – 2020.

Osnaži, pomaži – zajednica rakobornih
FOTO: Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU

Iako se potreba za psihološkom podrškom i dalje često smatra znakom slabosti, projekt je nadmašio sva očekivanja te su sva planirana savjetovanja održana već u prvih šest mjeseci trajanja projekta.

Zbog velikog interesa pružanje pomoći se nastavilo te je ukupno u projektu provedeno nešto više od 800 individualnih savjetovanja za onkološke bolesnike, odnosno više od dva savjetovanja dnevno.

Na njima je uživo, putem telefona ili video sastanka sudjelovalo čak 197 korisnica i korisnika iz svih krajeva Hrvatske, dok je njih 20 jednom tjedno dolazilo i na sastanke grupe podrške. Savjetovanja su provodili članovi tima Udruge, stalni suradnici u Centru za psihološku pomoć koji nudi i grupnu podršku te obiteljsko savjetovanje i savjetovanje za parove, a samo u protekloj godini Centar je proveo više od 3.000 individualnih konzultacija.

Liljana Vukota, glavna tajnica Udruge SVE za NJU, je istaknula:

Vrijednost svakog projekta leži ne samo u njegovim ishodima, nego i održivosti, a “Osnaži, pomaži – zajednica rakobornih” pokazao se upravo kao dugoročno održiv. Glavni programi izravno vezani uz onkološke pacijente se ne prekidaju, a osnažena ovim projektom, Udruga SVE za NJU nastavlja programe individualnog savjetovanja i grupe podrške. Interes, količina poziva i ocjene korisnika pokazale su kako su ovakvi projekti i ovakva vrsta podrške neophodni pacijentima za bolje ishode liječenja.
SVE za NJU i HULL
FOTO: Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU

Suradnje s ciljem podrške oboljelima diljem Hrvatske

S ciljem boljeg i kvalitetnijeg pružanja psihosocijalne podrške oboljelima diljem Hrvatske, zaposlenici i volonteri Udruge SVE za NJU i partnerskih udruga Hrvatske udruge leukemija i limfomi (HULL) te Sv. Agata u sklopu projekta educirali su se za poslovanje i primjenu novih digitalnih tehnologija za rad i pružanje peer podrške, s posebnim naglaskom na empatično slušanje, povjerljivost, postavljanje granica, informiranje, ali i prevenciju raka dojke.

S ciljem približavanja pacijentima različitih sijela raka i razvijanja volonterstva u zajednici, održana su i dva susreta partnerskih Udruga SVE za NJU i HULL koji su prošli u izvrsnom ozračju suradnje i međusobne podrške sa željom da se nastave i dalje održavati.

Dražen Vincek, predsjednik Hrvatske udruge leukemija i limfomi, je naglasio:

Članovi i volonteri HULL-a sudjelovali su u edukacijama i zajedničkim susretima, a nova znanja o digitalnim alatima bit će dobrodošla u svakodnevnom radu i vjerujem da će unaprijediti naš rad i predstavljanje rezultata rada. Susreti koje smo održali, na kojima su sudjelovali članovi i volonteri Udruge SVE za NJU i HULL-a, bili su mjesto zbližavanja i razmjena iskustava. Puno je toga zajedničkog bez obzira na razlike u liječenju, na čemu će se zasigurno dalje razvijati suradnja i prijateljstvo.

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU već 15 godina pruža informacijsku, psihološku i logističku pomoć ženama oboljelima od raka i njihovim obiteljima. Danas se kroz Centar za psihološku pomoć podrška pruža uživo, ali i putem raznih vrsta digitalnih kanala.

Savjetovanja su raznovrsna, od psihološkog i psihosocijalnog savjetovanja i psihoterapije do savjetovanja o prehrani i pravima.

Projekt “Osnaži, pomaži – zajednica rakobornih” su sufinancirali Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, koji uz Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva sudjeluje u projektu kao Posredničko tijelo.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Medijsko priopćenje Udruge žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu