Najbolja vijest danas: Djevojčica s leukemijom izliječena metodom koja je izumljena prije šest godina!

Djevojčica s leukemijom izliječena metodom koja je izumljena prije šest godina

Eksperimentalni lijek koji je u kliničkom ispitivanju dobila 13-ogodišnja djevojčica iz Velike Britanije s dijagnozom akutne limfoblastične leukemije T-stanica pokazao je jako dobre rezultate, piše Večernji list.

Neizlječivi rak Alyssi je dijagnosticiran u svibnju prošle godine, a zahvaljujući golemom napretku u genetici danas mu u njezinu tijelu više nema ni traga. I dalje je, dakako, pod nadzorom, u slučaju da se bolest vrati.

Nakon što kemoterapija ni transplantacija koštane srži nisu dale rezultate, liječnici u bolnici Great Ormond Street tinejdžericu su podvrgli metodi biološkog inženjeringa, tzv. “baznom uređivanju”, koje je izumljeno prije samo šest godina, prenosi BBC.

Četiri vrste baza građevni su blokovi našeg genetskog koda – adenin (A), citozin (C), gvanin (G) i timin (T). Baš kao što slova u abecedi sastavljaju riječi koje nose značenje, milijarde baza u našem DNK-u sastavljaju upute za naše tijelo.

Uređivanje baza omogućuje znanstvenicima da zumiraju određeni dio genetskog koda i zatim mijenjaju molekularnu strukturu samo jedne baze pretvarajući je u drugu i mijenjajući genetske upute.

U remisiji podvrgnuta transplantaciji koštane srži kako bi se obnovio imunitet

T-stanice koje traže i uništavaju prijetnje inače su čuvari tijela, ali za Alyssu su postale opasnost i rasle su izvan kontrole. Stoga je veliki tim liječnika i znanstvenika primijenio novi alat za projektiranje nove vrste T-stanica koje će loviti i ubijati Alyssine kancerogene T-stanice. Krenuli su sa zdravim T-stanicama koje su došle od donora i počeli su ih modificirati.

Ako terapija uspije, imunološki sustav tinejdžerice iz Leicestera - uključujući T-stanice - bit će ponovno izgrađen drugom transplantacijom koštane srži
FOTO: Getty Images

Ako terapija uspije, imunološki sustav tinejdžerice iz Leicestera – uključujući T-stanice – bit će ponovno izgrađen drugom transplantacijom koštane srži. Djevojčica je ostala ranjiva na infekciju, budući da su dizajnirane stanice napadale i kancerogene T-stanice u njezinu tijelu i one koje je štite od bolesti.

Nakon mjesec dana Alyssa je bila u remisiji i drugi put je podvrgnuta transplantaciji koštane srži kako bi se obnovio njezin imunološki sustav. Provela je 16 tjedana u bolnici u strogoj izolaciji. Na tromjesečnoj kontroli znakovi raka ponovno su bili vidljivi, ali posljednje dvije kontrole bile su bez tragova bolesti.

Alyssa sada s obitelji iščekuje Božić i vraća se u školu. Njezina se obitelj nada da se rak nikada neće vratiti, ali zahvalni su i na vremenu koje im je lijek kupio, piše novinarka Romana Kovačević Barišić.

Pročitajte i članak “Akutna limfocitna leukemija – uzroci, dijagnoza i liječenje“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu