Aplikacija za smartphone otkriva fibrilaciju atrija

Na najvećem godišnjem okupljanju kardiologa, kongresu Europskog društva za kardiologiju u Rimu održanom u kolovozu 2016, predstavljena je nova jeftina aplikacija za pametne telefone, koja će koristiti ugrađeni akcelerometar i žiroskop za otkrivanje fibrilacije atrija.

Fibrilacija atrija je vrlo opasno medicinsko stanje koje zahvaća oko 0.1 % populacije mlađe od 55 godina, 4% populacije od 60 godina i starije te 10% starije od 80 godina. Širom svijeta godišnje umire oko 7 milijuna osoba od moždanog udara kao posljedice fibrilacije atrija. Oko 70% slučajeva moždanog udara bi se moglo spriječiti preventivnim mjerama kod fibrilacije atrija.

Veliki problem predstavlja to što se fibrilacija atrija javlja povremeno i teško ju je utvrditi jednokratnim posjetom liječniku. Pacijenti obično dobivaju Holter, uređaj za 24-satno snimanje EKG-a.

Pouzdanost veća od 95 posto

Kod rizičnih skupina bolesnika: dijabetičara, hipertoničara, osoba starije životne dobi, i onih koji su osjetili neki od simptoma atrijske fibrilacije ne postoje jednostavne metode širokog skrininga i rane dijagnostike.

Nova aplikacija za smartfone je još u stadiju ispitivanja, a otkrivat će fibrilaciju atrija bez ikakvih hardverskih dodataka. Pretraga će biti jednostavna. Osoba će u ležećem položaju na prsni koš postaviti mobitel koji će snimiti akcelerometrijske i žiroskopske podatke – signale srčanog ritma, a na kraju će ugrađeni algoritam odrediti pati li bolesnik od arterijske fibrilacije. Akcelerometar i žiroskop se standardno ugrađuju u današnje pametne telefone.

Finski znanstvenici sa Sveučilišta Turku su ispitali aplikaciju na 16 bolesnika s fibrilacijom atrija i usporedili ih s kontrolnom grupom od 20 zdravih osoba. Pouzdanost ispitivanja je bila veća od 95%.

Ovim jeftinim neinvazivnim postupkom, svatko će moći jednostavno i bez ikakve pomoći medicinskog osoblja utvrditi postoji li fibrilacija atrija ili ne postoji.

Fibrilacija atrija

Oprezno s dijagnostičkim aplikacijama

Neke druge aplikacije poput besplatnog Photo Afib Detectora otkrivaju aritmiju još jednostavnije. Prstom se pokrije objektiv kamere i flash na stražnjoj strani mobitela. Srčani ritam se očitava jednom od ponuđenih brzina (30, 60 i 120 sekundi) i nakon provedenog mjerenja, na zaslonu se pročita rezultat detekcije atrijske fibrilacije ili normalnog srčanog ritma. Ovu metodu liječnici ne smatraju pouzdanom.

Naime, aplikacija dobro interpretira nalaze osoba sa zdravim ritmom, ali upravo kod kritične grupe, starijih bolesnika s atrijskim ili ventrikularnim ekstrasistolama, nalaz nije pouzdan.

Bolje mišljenje u stručnim krugovima nema ni aplikacija iCare Health Monitor koja bez manžete ili drugih dodataka, samo uz pomoć kamere mjeri krvni tlak i otkucaje srca. Inačice iste aplikacije još mjere saturaciju kisika, frekvenciju disanja i kapacitet pluća, testiraju vid i sluh.

Veliki broj krivih rezultata

Kod korištenja zdravstvenih aplikacija valja biti vrlo oprezan, i ne dozvoliti da vas zavedu dobre recenzije korisnika. One nisu ni u kakvoj korelaciji s pouzdanošću informacija i rezultata mjerenja.

Jednu od najpopularnijih aplikacija za mjerenje krvnog tlaka Instant Blood Pressure, skinutu po cijeni od 3,99$ više od 100.000 puta, ispitali su stručnjaci s instituta Johns Hopkins Medicine i utvrdili da u 80% mjerenja daje krive rezultate. Zaključak je da aplikaciju možete koristiti samo u svrhu zabave.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu