Slana soba kao terapija za dišne puteve?

slana soba

Haloterapija je metoda liječenja solju. Ona je prirodna, a koristi se za liječenje i prevenciju kod raznih bolesti, najviše bolesti dišnih puteva i kože. Slana soba je soba koja je djelomično ili sasvim napravljena od soli, a dobra slana soba ima halogenerator sa certifikatom EEC MN 4:2001 koji jamči profesionalni pristup ovoj vrsti terapije respiratornog sustava. Halogenerator raspršuje sitne čestice soli u zrak (aerosol).

Kako je nastala slana soba?

Postoje zapisi još iz srednjeg vijeka koji govore o poboljšanju u zdravlju rudara koji su se zbog posla izložili većoj količini soli. Prvi znanstveni rad o haloterapiji nastao je 1843. godine. Rad je ustvrdio da ljudi koji pate od plućnih bolesti nakon boravka u slanoj sobi (tada je to bila špilja prirodno ispunjena solju) osjećaju znatno olakšanje već nakon prvog boravka. I danas postoje špilje koje se koriste za haloterapiju, ali postoje i posebno uređene sobe koje postižu isti ili još bolji efekt.

Zašto u slanu sobu?

Dobrobiti boravka u slanoj sobi su najvidljivije kod bolesti dišnih puteva. Slana soba može pomoći i kod kožnih bolesti, kod alergija te kod stresa.
Razmislite o odlasku u slanu sobu ukoliko imate jednu od sljedećih bolesti i simptoma:

  • astma
  • poteškoće u disanju, bronhitis, kratki dah
  • alergije, alergijski rinitis
  • respiratorne infekcije
  • prehlada i gripa
  • česte akutne smetnje dišnih putova
  • upala ždrijela i angina

Haloterapija pozitivno djeluje i na središnji živčani sustav, umiruje, i pomaže u rješavanju stresa. Haloterapija može pomoći kod blažih kožnih bolesti. Akne, crvenilo kože, suha koža, masna koža su simptomi koji su česti povod za posjet slanoj sobi.

Kako često treba odlaziti u slanu sobu i koja je cijena?

Broj odlazaka je individualna stvar, ovisi o ozbiljnosti bolesti, o tome koliki je osjećaj poboljšanja te naravno o tome koliko je osoba spremna platiti.

Cijena jednog tretmana u trajanju od 40 minuta u Hrvatskoj stoji oko 100 kn.

Terapeuti preporučaju 10 uzastopnih terapija u slanoj sobi. Ipak dodaju, ako odete samo jednom ili dvaput već biste trebali osjetiti poboljšanje. Naš savjet je da nikako ne uplaćujete unaprijed puno tretmana nego da prvo isprobate učinak slane sobe i zatim samostalno ili uz pomoć terapeuta procijenite koliko ćete tretmana odraditi.

Slana soba – iskustva

slana-soba

Iskustva mnogih roditelja čija djeca pate od alergija i čestih upala dišnih puteva je da slana soba ublažava ili čak uklanja simptome bolesti. Odrasli također pozitivno reagiraju na slani tretman. Zanima nas i vaše iskustvo pa bismo voljeli da napišete komentar.

» popis slanih soba po gradovima

Članak objavljen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.14 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: slana soba iskustva, slana soba rijeka cijena, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu