Prirodno liječenje svrbeža rodnice

Svrbež rodnice

Postoji nekoliko prirodnih lijekova kod svrbeža rodnice. Pokušajte svrbež ukloniti nekom od navedenih metoda. 

Više o svrbežu rodnice pročitajte ovdje.

Jogurt

Sigurna i pristupačna pomoć u liječenju i prevenciji gljivičnih infekcija koju koriste žene diljem svijeta je jogurt.

Pijenje jogurta sa živim kulturama koje sadrže Lactobacillus, odnosno dobre bakterije pomaže u održavanju prirodne kiselosti vagine.

domaci-jogurt
Foto: Photospin

U slučaju gljivične infekcije najprije posjetite vašeg ginekologa, koji će procijeniti ozbiljnost infekcije.

Ulje origana

Ulje origana ima antibakterijska svojstva. Ono može uništiti većinu štetnih bakterija koje uzrokuju infekciju i svrbež

Kokosovo ulje

kokosovo ulje za lice
Foto: Photospin

Kokosovo ulje ima blago antimikrobno djelovanje. Ono može pomoći u smanjenju vaginalnog svrbeža, a pomaže i u liječenju suhe kože vagine i stidnih usana budući da suha koža također može uzrokovati svrbež. Kokosovo ulje možete nekoliko puta dnevno namazati u tankom sloju na zahvaćeno područje. 

Ulje čajevca

Ulje čajevca je najbolji kućni lijek za većinu problema s kožom. Ima antimikrobna i protuupalna svojstva. Oko korištenju ulja čajevca u svrhu liječenja vaginalne infekcije najprije se konzultirajte sa stručnjakom. 

Jabučni ocat

jabucni ocat
Foto: Photospin

U staroj Grčkoj Hipokrat, otac medicine spominjao ljekovita svojstva jabučnog octa, koji se u to vrijeme najčešće koristio kao antiseptik i adstrigent, kod čišćenje rana i liječenje kašlja.

Može se koristiti tako da se tri šalice jabučnog octa nadoda u vruću kupku u kojoj se boravi najmanje 20 minuta raširenih nogu kako bi voda mogla ulaziti u rodnicu.

Jabučni ocat pomažu u obnavljanju normalne vaginalne kiselosti te na taj način stvara okoliš koji nije pogodan za razvoj kandide i bakterijskih upala.

Pogledajte nekoliko jednostavnih pripravaka koje možete napraviti doma.

Ako svrbež rodnice ne prestane nakon nekoliko dana posjetite svog ginekologa. Obratite pažnju na ostale simptome jer svrbež rodnice nije simptom koji se nužno pojavljuje samo u slučaju infekcije. Ako je praćen iscjetkom, bolovima, krvarenjem i neugodnim mirisom posjetite ginekologa kako biste dobili pravu dijagnozu i potrebno liječenje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu