Paronihija – prirodno liječenje

Paronihija prirodno liječenje

Paronihija je infekcija koja se nalazi u području oko nokta, tj. akutna upala tkiva. Najčešće je uzrokuju bakterije (rjeđe gljivice) koje prodiru u kožu oko nokta prilikom ozljede, njegovanja noktiju ili nekog nadražaja. Nakon tih radnji dolazi do: crvenila (eritem), topline, otekline (edema), boli te gnoja.

Većinom se radi o manjoj ozljedi, no ako se ne liječi pravilno, može rezultirati prilično jakom upalom. Pritom je važno reći da od paronihije najčešće pate osobe koje sišu prste ili grizu nokte te osobe koje boluju od periferne vaskularne bolesti ili dijabetesa, kod kojih u najgorem slučaju paronihija može dovesti do amputacije ekstremiteta.

Više o paronihiji pročitajte ovdje.

Paronihija – prirodni lijek

Najbolja i najlakša prevencija je prikladna njega te zaštita ruku, ali u slučaju da vam paronihija već stvara probleme, pripremili smo za vas nekoliko prirodnih metoda kojima možete ublažiti simptome.

Topla voda i sol

Kada se govori o prirodnom liječenju paronihije, najviše se spominje tradicionalna metoda namakanja zahvaćenog područja u toploj vodi i soli. Time se potiče bolja cirkulacija krvi što ima pozitivan učinak u borbi protiv infekcije pa bi se tako trebali olakšati bolovi te pripomoći u drenaži gnoja.

Možete to uraditi tako da napunite umivaonik ili lavor toplom vodom te u nju dodate žlicu soli. Stručnjaci s portala Harvard Health Publishing savjetuju da ruku ili stopalo namačete barem 15 minuta i to 2 – 4 puta na dan.

Jabučni ocat

Jabučni ocat
Foto: Pixabay

Jabučni ocat je nutritivno iznimno vrijedna namirnica koja sadrži kalij, natrij, magnezij, fosfor, kalcij i željezo. Budući da se u njemu nalazi oko 100 djelotvornih komponenti, ne treba čuditi da ima široku zdravstvenu primjenu. Tako se, između ostalog, koristi za: kontrolu kolesterola, ubrzavanje metabolizma, u terapiji protiv artritisa, ali i kod problema s gljivičnim infekcijama.

Više o dobrobitima jabučnog octa za zdravlje pročitajte ovdje.

Američki znanstvenik Jeffrey Leggit u članku Akutna i kronična paronihija također spominje učinkovitost jabučnog octa u kontekstu prirodnog liječenja paronihije. Pritom je postupak sličan kao s toplom vodom i soli, treba se pomiješati jednaka količina jabučnog octa i vode te namakati ruku ili stopalo oko 20 minuta dvaput dnevno.

Ako želite koristiti domaći jabučni ocat, recept možete pročitati ovdje.

Ulje divljeg origana

Ulje divljeg origana ima antibakterijsko, antiparazitsko i antimikrobno djelovanje koje pomaže u liječenju širokog spektra bolesti. U narodnoj medicini se već prilično dugo primjenjuje, a kako prirodno liječenje postaje sve popularnije, tako i istraživanja učinka ulja divljeg origana postaju sve brojnija.

Više o ljekovitosti ulja divljeg origana pročitajte ovdje.

Nažalost, o konkretnom učinku još nema dovoljno studija da bi se sa sigurnošću moglo reći da ulje divljeg origana pomaže i u borbi protiv paronihije. No, želite li isprobati ovu metodu, trebate samo nanijeti 3 – 4 kapi izravno na zahvaćeno područje te to ponavljati dvaput dnevno.

Više o upotrebi ulja divljeg origana pročitajte ovdje.

Ulje divljeg origana protiv paronihije
Foto: Pixabay

Ulje čajevca

Ulje čajevca se zahvaljujući svojim antibakterijskim, antivirusnim, antiseptičkim i protugljivičnim svojstvima popularno naziva i “lijekom u bočici“. Korisno je kao dezinfekcijsko sredstvo te pri liječenju raznih upala i infekcija, kroničnog umora, ali i problema s kožom.

Više o dobrobitima ulja čajevca pročitajte ovdje.

U istraživanju koje su 1994. godine proveli američki liječnici Buck i suradnici za časopis The Journal of Family Practice pokazalo se da se 60% ispitanika ili sasvim izliječilo od kožnih infekcija ili je osjetilo značajno poboljšanje svog stanja.

U slučaju da namjeravate koristiti ulje čajevca kako biste si ublažili simptome paronihije, razrijedite ga s maslinovim ili bademovim uljem te ga nanesite na područje oko upaljenog nokta. Masirajte ga 10 minuta i ostavite da se osuši te ponavljajte navedeni postupak 2 – 3 puta dnevno.

Iznimno je bitno zapamtiti da ga ne smijete samog nanositi izravno na kožu jer tako može izazvati alergijsku reakciju ili druge nuspojave.

Više o drugim upotrebama ulja čajevca pročitajte ovdje.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je vrlo korisna namirnica. Između ostalog: snižava krvni tlak, umanjuje simptome astme i osteoartritisa, ima protuupalno i antibakterijsko djelovanje te se koristi u njezi kose, lica i tijela. Također je dokazano da pomaže u borbi protiv gljivičnih infekcija.

Više o dobrobitima maslinovog ulja pročitajte ovdje.

Maslinovo ulje protiv paronihije
Foto: Pixabay

Kako je maslinovo ulje istovremeno odlično i u njezi kože (vlaži je, čini ju glatkom te joj daje sjaj), ne čudi podatak da indijski znanstvenici Parashar i suradnici u članku za časopis The Pharma Journal tvrde da je prilično korisno protiv paronihije.

Želite li se pokušati liječiti maslinovim uljem, ovdje možete pronaći korisne recepte za njegu noktiju, ali i tijelo, ruke te lice.


Članak objavljen:

Izvori:

  1. Kumari Gupta, R. (2017). 6 Home Remedies to Treat Paronychia. Home Health Beauty.
  2. Harvard Health Publishing. (2018). Paronychia.
  3. Leggit, J.C. (2017). Acute and Chronic Paronychia. American Family Physician.
  4. Hampton, J. (2019). Best Natural Treatments for Nail Cuticle Infections. Live Strong.
  5. Buck, D.S., Nidorf, D.M. i Addino, J.G. (1994). Comparison of two topical preparations for the treatment of onychomycosis: Melaleuca alternifolia (tea tree) oil and clotrimazole. The Journal of Family Practice.
  6. Parashar, B., Yadav, V., Maurya, B. i Sharma, L. (2012). Natural Therapy of Fungal Nail Disease: Review. The Pharma Journal.

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu