Lijek za smirenje želuca, nesanice, anksioznosti i stresa: Evo kako sve možete koristiti melisu za psihičko i fizičko blagostanje

Lijek za smirenje želuca, nesanice, anksioznosti i stresa

Matičnjak ili melisa (lat. Melissa officinalis) jedna je od najpoznatijih biljaka na području Europe i Mediterana, a upotrebljava se u prevenciji i sprječavanju mnogih bolesti. Potječe iz obitelji usnjača Lamiaceae, poput paprene metvice kojoj je naizgled vrlo slična. Radi se o trajnici koja naraste 30 – 90 cm. Često je samonikla, no može se i uzgajati. Lišće otpušta snažan miris limuna zbog čega se na engleskom jeziku naziva lemon balm ili limunasti melem.

Pročitajte članak “Melisa biljka – dobrobiti, recepti i uzgoj“.

U narodnoj medicini list melise upotrebljava se i za vanjsku i unutarnju primjenu
FOTO: Shutterstock

Široka primjena u narodnoj medicini

Melisa se tradicionalno koristi kod nervozom uzrokovanih tegoba u probavnom sustavu, ali i problema s nesanicom. U narodnoj medicini list melise upotrebljava se i za vanjsku i unutarnju primjenu. Upravo se od melise spravljaju ukusan aromatični čaj i alkoholna tinktura, tj. rakija s matičnjakom, ali može se koristiti i kao začin u pripremi salata, umaka, juha i drugih jela.

Pročitajte članak “Veganski biskvit s višnjama, šlagom i matičnjakom“.

Ako je riječ o vanjskoj pripremi, u obliku ulja ili samog lista stavlja se u kadu za kupanje, a pritom izaziva blaženi osjećaj opuštenosti i ublažavanja nervoze.

Izvrsna protiv nervoze i stresa

Melisi se još od drevnih vremena u narodnoj medicini pripisuju umirujuća sredstva, a brojne su studije, poput one u magazinu Mediteranean Journal of Nutrition and Metabolism, potvrdile kako unos matičnjaka u obliku dodatka prehrani u količini od 300 mg može:

  • poboljšati kognitivne sposobnosti
  • popraviti raspoloženje
  • smanjiti intenzitet trenutnog napada tjeskobe.
Melisi se još od drevnih vremena u narodnoj medicini pripisuju umirujuća sredstva
FOTO: Shutterstock

Nadalje, u istom je magazinu u sljedećoj studiji navedeno kako se unošenjem matičnjaka u obliku dodataka prehrani, dva puta dnevno tijekom 15 dana, značajno ublažavaju simptomi anksioznosti, stresa, nervoze i tjeskobe.

Stoga, borite li se s takvim problemima, osjećate li pojačanu nervozu, strahove, čak i tmurne misli, popijte barem dvije šalice čaja od melise dnevno, koji će sigurno pomoći uklanjanju ovih neugodnih psihičkih, ali i fizičkih stanja.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu