Ako vas je strah zubara – posjetite ga popodne

Ako vas je strah zubara - posjetite

Stomatološka bušilica svrdla, usta vam se pune slinom i ne možete gutati. Mnogi su paničarili u trenucima poput ovog, no ima i onih koji se općenito boje liječnika i pate od iatrofobije.

Ako se možete poistovjetiti s time, mogla bi vam pomoći spoznaja da je doba dana presudno za količinu boli koju ćete osjetiti.

Savjet stomatologa Jochena H. Schmidta svima koji se ustručavaju doći na pregled ili dulji zahvat glasi: Dođite popodne jer tada pacijenti osjećaju manju bol izazvanu injekcijama i bušenjem.

Naime, u to doba dana mozak proizvodi osobito velike količine endorfina i opioida, koji umanjuju bol, tvrdi taj kelnski stomatolog. 

Anestetik će tada djelovati nešto bolje i, prije svega, nešto dulje.

Što duže odgađamo posjet liječniku, to se bol povećava

Prema nekim procjenama, otprilike 12 % stanovništva boji se liječnika, a kod djece taj broji iznosi i do 19 %. No smatra se da je pacijenata s ozbiljnijom iatrofobijom ipak manje. 

Što dulje iatrofobi odgađaju posjet liječniku, to se njihovo stanje više pogoršava, što je čest problem, kažu stručnjaci. Stoga i medicinski zahvat na koncu ispadne mnogo neugodniji ako napokon otiđu do liječnika, što onda samo potvrđuje i pojačava njihov strah – kao u začaranom krugu.

Što duže odgađamo posjet liječniku, to se bol povećava
FOTO: Getty Image

Na sreću, iatrofobija se može izliječiti kognitivno-bihevioralnom terapijom. Pacijent i terapeut analiziraju slijed događaja pri liječničkoj operaciji, kao na usporenoj snimci. Zatim se pacijent postupno izlaže okidačima njegovih strahova.

Stomatolozi danas nude mogućnost liječenja plašljivih pacijenata pod općom anestezijom ili hipnozom. Tehnike opuštanja ili odvlačenja pažnje glazbom ili filmovima također mogu pomoći. Važno je i da pacijenti koji se suočavaju s operacijom ne potiskuju svoj strah.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Getty Image

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu