20-ogodišnje istraživanje donosi zabrinjavajuće podatke tijekom SP-a: Nogometaši su sve češće ozlijeđeni, prerano se vraćaju na teren, a ozljede se vraćaju

Nogometaši su sve češće ozlijeđeni, prerano se vraćaju na teren, a ozljede se vraćaju

Nogometaši modernog doba češće su ozlijeđeni i dulje se oporavljaju, što je posljedica višeg intenziteta današnjeg nogometa i sve većeg broja utakmica u sezoni, kažu znanstvenici.

Pritom posebno stradavaju njihovi mišići, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu British Medical Journal

Stručnjaci su analizirali medicinske podatke 3.909 profesionalnih nogometaša iz 54 europska kluba i 20 zemalja od 2000. do 2021. godine. 

Nogometaši modernog doba češće su ozlijeđeni i dulje se oporavljaju
FOTO: Shutterstock

U tom je razdoblju zabilježeno 2.636 ozljeda tzv. zadnje lože, odnosno skupine mišića stražnje stane natkoljenice. Podatak se odnosi na 19 % svih prijavljenih ozljeda nogometaša

No, njihov se postotak u analiziranom razdoblju udvostručio – porastao je s 12 % u prvoj sezoni (2001.) na 24 % u zadnjoj (2021.). 

Broj dana potrebnih za oporavak također se udvostručio, na 13 u prosjeku. 

20 % recidiva

Znanstvenici su zaključili da je to posljedica sve dulje sezone, odnosno više utakmica visokog intenziteta. Mišići nogometaša zato su na većem iskušenju. 

Rizik od ozljede povećava se na utakmicama i 10 je puta veći nego na treningu. 

Još jedna posljedica modernog nogometa je činjenica da je rizik od ponavljanja ozljede visok.

U posljednja dva desetljeća svaki peti igrač u klubu propustio je trening ili utakmicu zbog ozljede zadnje lože
FOTO: Shutterstock
Među svim ozljedama između 2000. i 2021. gotovo 20 % bili su recidivi, a među njima je više od dvije trećine otpadalo na posljedice preranog povratka na teren.

U posljednja dva desetljeća svaki peti igrač u klubu propustio je trening ili utakmicu zbog ozljede zadnje lože. A tipična momčad, sastavljena od 25 igrača, može očekivati osam takvih ozljeda po sezoni, kažu znanstvenici. 

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Guliver image

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu