Veganski recepti za doručak – ideje i recepti

veganski doručak

Čak i ako se ne pridržavate striktno veganske dijete, započeti dan zdravo i bez životinjskih proizvoda može imati brojne prednosti. Veganski recepti za doručak pogotovo su korisni za one koji se tek upoznaju s veganstvom, a neki i za osobe koje žele smršavjeti.

Ako želite doručak bez životinjskih proizvoda ne morate svako jutro jesti smoothie ili zobene pahuljice s voćem. U nastavku se nalazi nekoliko veganskih recepata za dobar početak dana.

Ideje za veganski doručak

Za brzi i jednostavan doručak ujutro možete pripremiti:

  • Tost – kruh ili tost možete namazati marmeladom ili napraviti kombinaciju kao što je kikiriki maslac s kriškama banane i posut chia sjemenkama. Ako želite slani tost za doručak možete ga namazati avokadom ili humusom i na vrh staviti rajčice. Najbolje bi bilo da se radi o kruhu sa žitaricama ili proteinskom kruhu.
  • Sladoled od voća – vrlo jednostavno možete napraviti sladoled od zamrznutih banana (s dodatkom bilo kojeg zamrznutog voća). Samo ih je potrebno izblendati i za doručak imate zdravi sladoled. Recept za sladoled od voća možete pročitati ovdje.
  • Chia puding – ovaj doručak je potrebno napraviti večer prije, a ujutro ga možete samo izvaditi iz frižidera i odmah pojesti. Potrebno je pomiješati chia sjemenke s vodom ili biljnim mlijekom uz dodatke po želji (cimet, čokolada u prahu, voće). Recept možete saznati ovdje.
  • Veganski jogurt – danas postoje brojne alternative za jogurt kao što su sojin i kokosov jogurt. U jogurt možete staviti omiljeno voće i zobene pahuljice za brzi i jednostavan doručak. 

tost

Energetske loptice – recept

Za ove energetske loptice ne treba vam pećnica, a gotove su u manje od 10 minuta. Nakon toga ih možete staviti u frižider i pojesti za doručak (ili kao grickalicu) kada god poželite.

Sastojci

  • 125 g oraha,
  • 50 g zobenih pahuljica,
  • 260 g datulja (natopljenih i bez koštica),
  • 2 jušne žlice praha rogača (možete koristiti prah kakaa u zamjenu ako želite),
  • prstohvat soli,
  • kokosove ljuskice, prah rogača i chia sjemenke za kraj.

Priprema

  1. U procesoru hrane dobro izblendajte orahe, zobene pahuljice, datulje i prstohvat soli dok se ne formira smjesa. Ako je granulasto dodajte 1 jušnu žlicu kokosovog ulja ili još datulja i miksajtee dok se ne formira smjesa.
  2. Rukama oblikujte loptice.
  3. Uvaljajte loptice u kokosove ljuskice, prah rogača i chia sjemenke.
  4. Loptice su spremne odmah za konzumaciju (ili za frižider).

energetske loptice

Tofu „kajgana“ – recept

Ako priželjkujete slani doručak ili kajganu, ova tofu kajgana mogla bi vam postati jedan od dražih doručaka. Možete ju jesti samu, na kruhu ili ju servirati s veganskom kobasicom i grahom u umaku od rajčica.

Sastojci

  • 400 g tofua,
  • ½ male glavice luka,
  • 1 crvena paprika (usitnjena),
  • 100 g šampinjona (nasjeckanih),
  • 2 čajne žlice delikatesnog kvasca (prehrambeni kvasac)*,
  • ½ čajne žlice kurkume (zbog boje),
  • ½ čajne žlice češnjaka u prahu,
  • ¾ čajne žlice soli,
  • ½ čajne žlice papra,
  • malo maslinovog ulja.

*Ovaj začin (sušeni kvasac u obliku pahuljica) se dodaje radi okusa – pojačava okus jaja u kajgani od tofua. Ako ga ne možete nabaviti nije važno, samo će kajgana imati malo drugačiji okus.

Priprema

  1. Pomiješajte sve začine u zasebnoj zdjelici.
  2. Izvadite tofu iz pakiranja, ocijedite kuhinjskim papirom i izrežite na kockice. Možete ga i rukom lomiti kako bi dobili nepravilne oblike sličnije kajgani.
  3. Na malo ulja popržite luk pa dodajte papriku i gljive. Pržite dok ne poprime boju i dok većina vode iz gljiva ne ispari.
  4. Smjesi u tavi dodajte tofu i još ga malo kuhačom usitnite.
  5. Umiješajte začine i sve pržite još 5 – 8 minuta uz miješanje.

tofu kajgana

Veganske palačinke – recept

Ovaj doručak nije najzdravija opcija, ali se svejedno možete počastiti s vremena na vrijeme finim veganskim palačinkama.

Sastojci

  • 230 ml vode (ili biljnog mlijeka kao što je bademovo mlijeko),
  • 1 zrela banana,
  • 50 g zobenog brašna*,
  • 70 g smeđeg rižinog brašna,
  • 1 čajna žlica praška za pecivo,
  • 1 jušna žlica kokosovog šećera (ili šećera po želji),
  • prstohvat soli.

*Zobeno brašno možete napraviti na način da izblendate zobene pahuljice.

Priprema

  1. Sve sastojke izmiješajte u blenderu.
  2. Stavite malo ulja na tavu i pecite kao što biste pekli obične tanke palačinke (oko 2 minute na svakoj strani).
  3. Palačinke kombinirajte sa sastojcima po želji (veganski čokoladni namaz, voće itd.).
Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu