Veganska makovnjača – recept

veganska-makovnjaca

Odmah da razjasnimo, ova naša mahovnjača zove se ‘veganska’ jer nema jaja niti kravljeg mlijeka. Umjeto kravljeg mlijeka u receptu koristimo sojino mlijeko.

Sastojci:

Tijesto

  • 1 kg polubijeloga brašna (tip 850),
  • 4 g svježega kvasca,
  • 3-4 žlice ulja,
  • 3 žlice smeđeg šećera,
  • sojino mlijeko,
  • prstohvat soli,
  • malo kurkume.

Nadjev

  • 700 g mljevenog maka,
  • smeđi šećer,
  • sojino mlijeko,
  • malo soli,
  • 2 dl marmelade od marelice.

Priprema:

  1. Svježi kvasac pomiješati s 2 dl toploga (ne smije biti vruće) mlijeka, 2 žlice brašna i žlicom šećera. Dobro razmutiti i ostaviti na toplome da se diže. Tijesto zamijesiti od brašna, kvasca, šećera, toplog sojinoga mlijeka, ulja, kurkume i malo soli.
  2. Tijesto mijesiti tako dugo dok ne počne bacati mjehure i dok se ne počne odvajati od zdjele. Ostaviti ga da se diže u pokrivenoj zdjeli, na toplome mjestu oko 30-40 minuta. Tijesto ne smije biti previše tvrdo jer se neće dignuti, a ne smije biti niti previše mekano jer se neće dati razvaljati i saviti u savijaču.
  3. Kad se tijesto digne, premjestiti ga na stol koji smo posuli brašnom i razvaljati ga na debljinu od oko 2 cm. Za nadjev pomiješati mak, šećer, sojino mlijeko, sol i kratko prokuhati.
  4. Dodati marmeladu od marelice (ili neku drugu kiselkastu marmeladu) i ostaviti da se ohladi. Na tijesto rasporediti nadjev od maka i premazati. Saviti i ostaviti da se diže još 15 minuta, pa staviti u zagrijanu pećnicu na 180°C da se peče oko 35-45 minuta. Kad je pečeno, izvaditi i pokriti kuhinjskom krpom te pustiti da se ohladi.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu