Kremasta domaća palenta na dasci

Kremasta palenta

Poanta ovog jela je fuzija više različitih okusa. Svaka komponenta ovog jela može funkcionirati i kao samostalan obrok, ali ako ne pretjerujete u količinama, sve zajedno na ukusnoj kremastoj palenti čini eksploziju okusa. Fuzija veganskih umami okusa koja kombinira Mediteran i Aziju. Možda vas potakne da počistite sve ostatke hrane po policama i frižideru i spremite si neku svoju paletu okusa na dasci.

Jeste li znali da se u Italiji palenta tradicionalno servirala na drvenim daskama i onda bi se na nju dodavali razni dodaci poput umaka od rajčica ili nečeg drugog po želji?

Aromatična palenta
Foto: Mare

Ovo je moj doprinos toj tradiciji, a u nastavku recepti za svaku od komponenti posebno.

Pesto palenta

  • 200 g krupice za palentu,
  • 1 žlica bijele miso paste,
  • 2 žlice zelenog pesta ( u receptu je korišten pesto od vlasca),
  • sol po okusu.

Ostavite da se palenta kuha najmanje 30 minuta ili prema uputama ako koristite instant palentu. Ali dodajte miso pastu odmah na početku. Nakon što je palenta gotova, po potrebi još dosolite. Kada ste zadovoljni okusom, izlijte ju na veliku, čistu dasku za rezanje ili pleh i umiješajte žlicom pesto.

U međuvremenu pripremite sljedeće.

Veganski umami
Foto: Mare

Grilani miso tofu

  • 200 g svježeg čvrstog tofua,
  • 1 žlica crvenog (tamni) miso paste,
  • 2 žlice soka ocijeđene naranče,
  • 1 žlica maslinovog ulja.
  • 1 žlica sezamovog ulja,
  • 1 žličica umaka od soje,
  • 1 žlica sezamovih sjemenki.

Kombinirajte miso, sok od naranče i maslinovo ulje i dobro promiješajte. U drugu zdjelicu odvojite 1 žlicu te marinade i stavite na stranu. Tofu izrežite na kockice, stavite u posudu, prelijte marinadom preko tofua i premažite sa svih strana. Ostavite u hladnjaku najmanje 40 min da se marinira. Što dulje, to bolje, pa čak i preko noći, no ja nisam ni imala toliko vremena.

Umiješajte sezamovo ulje i sojin umak u rezerviranu žlicu marinade i stavite na stranu. Ugrijte grill tavu ili roštilj i posložite marinirane tofu kockice te pecite dok ne porumene i postanu hrskave. Nakon što ste gotovi premažite svaki komad tofua s obje strane rezerviranom smjesom za marinadu. Po vrhu pospite sjemenke sezama.

Veganski ramstek u crvenom vinu

  • 200 g sejtana,
  • 1 žlica veganskog maslaca,
  • 200 ml crnog vina,
  • papar i sol.

Posolite i popaprite sejtan, stavite veganski maslac u tavu i kad se otopi stavite seitan na njega. Pecite 2 do 3 minute u pokrivenoj tavi, a zatim okrenite i ponavljajte dok ne postane hrskav. Ulijte vino i promiješajte. Ramstek je gotov kad je vino isparilo.

Veganski umami
Foto: Mare

Salata od mahuna, rajčica, crne soje i češnjaka

Mjere za salatu nemam, ali to zaista napravite u omjerima kako volite. Mahune kuhajte na pari, soju je potrebno prethodno namakati, pa možda ako želite tako neku salatu jesti odmah možete soju zamijeniti s nekom mahunarkom kojoj ne treba namakanje. Rajčice i češnjak narežite i sve zajedno promiješajte s dresingom po želji. Ja sam koristila maslinovo ulje, jabučni ocat, sol i papar s time da sam jako blago sve začinila jer su sve prethodne komponente ovog jela intenzivnijih okusa pa da bude dobar balans.

Više mojih recepata možete potražiti ovdje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Domaca palenta recept, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu