Buča i prokulica zapečeni u parmezanu – recept
- Budite prvi i komentirajte!
- 1 min čitanja
Jesen je doba kelja pupčara (prokulica) i buče. Tada je pravo vrijeme za udružiti ih s finim sirom (u ovom receptu s ribancem) i zapeći u pećnici.
Sastojci potrebni za 4 osobe:
- 50 dkg buče,
- 50 dkg kelja pupčara,
- 1 kom crvenog luka,
- 1 češanj bijelog luka,
- 2 dl vrhnja,
- 1-2 žlice brašna,
- 10 dkg sira ribanca,
- 1 žlica maslaca,
- malo muškatnog oraščića,
- po potrebi soli i papra,
- do 1 dl vode,
- oko 0.5 dl mlijeka.
Priprema prokulice i buče u zagrljaju parmezana:
Vrijeme pripreme: oko 1 h
- Buču očistiti i narezati na lijepe kocke.
- Kelju pupčaru odstraniti vanjske listove, oprati u vodi kojoj smo dodali žlicu soli.
- Crveni luk i bijeli luk narezati na sitne kockice.
- Maslac zagrijavati dok ne prestane pjeniti. Dodati crveni luk i pržiti na svjetlo.
- Dodati bijeli luk i kada zamiriši dodati kelj.
- Kelj pirjati uz dodavanje malo vode i povremeno promiješati.
- Napraviti probu s vilicom – kada vilica ulazi do polovine kuglice kelja treba dodati buču. Posoliti.
- Zajedno pirjati i dodavati malo po malo vode da ne zagori. Napraviti probu s bučom – kada vilica ulazi do polovine kocke buče skinuti sa štednjaka, poklopiti i ostaviti mirovati oko 15 minuta. Ostatak topline će zgotoviti buču.
- Uključiti pećnicu na 200°C.
- Pomiješati vrhnje, mlijeko, brašno i pola parmezana, papar i muškatni oraščić. Naliti na kelj i buču, pomiješati.
- Usipati u vatrostalnu zdjelu, posipati preostalim parmezanom.
- Peći 20-25 minuta.
Dobar tek!
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Ne trebaju vam utezi!
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
Članak objavljen: