Zašto sam postala vegetarijanka?

vegetarijanci

Nakon višestrukog gostovanja na televiziji i nekoliko intervjua, mogu reći da je prvo pitanje koje bi novinar/ka postavio/la bilo: “Zašto ste se odlučili na vegetarijanstvo?”. Nastupanjem Nove godine mnogi od nas odlučuju se “okrenuti novi list”, a vjerujem da ima i onih koji bi se baš od ove godine voljeli da hraniti vegetarijanski te stoga s Vama dijelim svoju “vegetarijansku priču”.

Odrasla sam u obitelji u kojoj je dominantna hrana bila meso i jela od mesa. U kući je moglo ne biti svega, samo ne brašna i teletine. Pohađala sam Srednju medicinsku školu u Tuzli i kako sam svakodnevno učila o zdravlju i (tada) imala namjeru da se bavim tim zanimanjem cijeli svoj život (sudbina je htjela drugačije  🙂 ) , tako sam vodila puno računa o prehrani i očuvanju zdravlja.

Još u trećem razredu učili smo da je jedan od glavnih razloga za nastanak raka želuca prekomjerna konzumacija čipsa i pomfrita i od toga dana prestala sam jesti čips i pomfrit. Također, učili smo da je glavni razlog za nastanak raka debelog crijeva prekomjerna konzumacija crvenog mesa. Prestala sam jesti i crveno mesa te sam neko vrijeme jela samo piletinu i ribu.

Nešto kasnije, slušali smo predmet “zdrava prehrana i dijetetika“, na kojem sam stekla dodatno znanje, zahvaljujući kojem sam uvidjela što zdrava prehrana zapravo znači. Ono što je najviše utjecalo na mene bili su rezultati brojnih istraživanja, koja su dovodila u vezu konzumaciju mesa i jaja sa modernim bolestima današnjice: razne vrste raka, povišen krvni tlak, povišena razina kolesterola u krvi… i da ne nabrajam.

Također, učeći anatomiju probavnog sustava, lako je uvidjeti da su ljudi sličniji biljojedima, nego mesojedima (nemaju kandže, oštre očnjake za kidanje komada mesa, imaju enzime za probavu žitarica i probava im je sporija nego u mesojeda – što uzrokuje da se toksini iz mesa duže zadržavaju u organizmu ljudi, za razliku od mesojeda, čija su crijeva kraća i meso brzo napušta probavni trakt).

Sve to navelo me na duboko razmišljanje i preispitivanje o hrani koju jedem. Kako je vrijeme prolazilo, uvidjela sam da mi prehrana s mesom sve manje odgovara te da bih ako nešto pojedem s mesom (u gostima ili restoranu) osjećala mučninu, žgaravicu, nelagodu.

Mudrost našeg organizma je uistinu duboka: jednom kada počnete jesti hranu koja Vam odgovara, organizam će Vam to dati do znanja. To važi i za obrnuti scenarij: kada Vam nešto ne odgovara, osjećat ćete mučninu, nelagodu, žgaravicu, nadutost, “težinu” u želucu (kao iz priče o Crvenkapici, kada se vuk probudi iz sna s trbuhom punim kamenja).

Tako sam kroz nekoliko godina, korak po korak, prestala konzumirati meso i jaja te se već sedam godina moja prehrana sastoji od voća, povrća i žitarica. Ja se odlično osjećam i (također često pitanje, kako u medijima, tako i od mojih poznanika i prijatelja) meso mi ne nedostaje. Radujem se svakom novom danu, kuhanju i degustaciji vegetarijanske hrane. Što je najljepše, mogu to podijeliti s Vama putem bloga i tekstova koje pišem.

U početku, nije bilo jednostavno. Vrlo rano sam učila sama kuhati vegetarijanska jela, bez ikoga u obitelji ili u krugu prijatelja tko bi mi bio mentor, literatura i recepti na internetu nisu bili tako dostupni kao danas, začini poput kurkume nisu krasili police trgovina i supermarketa, vegetarijanska pizza nije bila na meniju česta, niti je bilo foruma, grupa na Facebooku…

Kada sam upoznala supruga (koji je Indijac) i uz njega počela kuhati indijsku hranu i degustirati bogatstvo indijskih začina, to je za mene bilo “otkrivenje”. Imala sam želju podijeliti sa svima koji su vegetarijanci ili se žele hraniti vegetarijanski sve što sam naučila, recepte, informacije, indijsku kuhinju…

I to je bila inspiracija za pokretanje bloga Vegetarijanska Kuhinja, koji je započeo kao istoimena Facebook stranica prije dvije i pol godine, a zatim je “prerasla” u blog.

Prethodna godina donijela mi je puno lijepih stvari (preko 20 000 posjeta na blogu, preko 100 objavljenih vegetarijanskih recepata, komunikacija s čitateljima na Facebooku, nova poznanstva i prijateljstva, druženje s ekipom Kreni Zdravo i boravak u prelijepom Zagrebu, putovanje u Indiju, mogućnost da doprinesem promociji vegetarijanstva putem medijskih nastupa te intervjua na televiziji i printanim medijima, diplomu prvotupnice novinarstva, portal za žene koji sam pokrenula s kolegicama, vegetarijanske “gozbe” s ljudima koje volim.

U idućoj godini želja mi je pokrenuti vegetarijanski blog na engleskom jeziku, podijeliti s Vama još ukusnih recepata i imam još nekoliko ideja, no neka to bude iznenađenje.  🙂

U novoj godini želim Vam puno ukusnih vegetarijanskih zalogaja i da donesete zdrave odluke za sebe (nikada nije kasno)! Zahvaljujem Vam što pratite moj rad i što ste bili uz Vegetarijansku Kuhinju i Kreni Zdravo.

Sretna nova godina!

S ljubavlju, Danijela

Članak objavljen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu