Indijanska banana – ljekovitost, dobrobiti i uzgoj

paw paw voće

Indijanska banana ili paw paw ( lat. Asimina triloba) je voće porijeklom iz Sjeverne Amerike, no izgledom ne podsjeća na banane kakve su nama poznate. Ovo voće tek je nedavno postalo poznato na našim područjima i sadi se zbog svojih ukusnih plodova.

Sve o dobrobitima i uzgoju ove zanimljive biljke čitajte u nastavku.

Indijanska banana – što je?

Indijanska banana (lat. Asimina triloba) naziv je dobila zbog porijekla, a koristili su je domoroci Sjeverne Amerike. Još jedno ime po kojemu je prepoznajemo je paw paw što je izvedeno od poznatog voća papaje.

Ova neobična biljka okusom je nalik tropskom voću, odnosno mješavini banane, manga i papaje. U prošlosti su listovi i voće te njihovi ekstrakti služili američkim domorocima u ljekovite svrhe.

Potrebno je biti na oprezu jer isti ekstrakti mogu uzrokovati alergijske reakcije.

indijanska banana paw paw Foto: Photospin

Plodovi indijanske banane jedu se nakon branja zrelih plodova u jesen, a poželjno ih je i ostaviti nekoliko dana kako bi bili još ukusniji.

Kada su spremne, indijanske banane se prerežu i ogule te očiste od sjemenki. Ukusno meso tada se može konzumirati samo ili po želji u drugim voćnim jelima.

Indijanska banana – uzgoj

Biljka indijanske banane raste kao veći grm ili niže stablo do 14-15 metara visine. Ovo je listopadno stablo piramidalnog oblika krošnje i glatke sive kore u mladosti. Kasnije kora postaje izbrazdana, a listovi su viseći te cca. 15 – 30 cm dužine.

Cvjetovi indijanske banane mogu biti pojedinačni ili skupljeni u grozdove. Plodovi također rastu u grozdovima nalik bananama, najčešće po 3-5 plodova te dozrijevaju u rujnu i listopadu. 

Koža zrelih plodova je žućkaste boje s blijedo žutom unutrašnjošću koja sadrži 3 centimetra duge smeđe sjemenke koje su smještene u dva reda, opisuju stručnjaci s agronomskog portala Priroda i biljke.

Paw paw se jede tako da mu se oguli kora i uklone sjemenke, a zatim se konzumira sočno meso ploda.

Uzgoj indijanske banane nije odviše težak, no biljka zahtijeva bogato tlo s dovoljno vode. Pozitivna strana je što paw paw odolijeva mrazu i niskim temperaturama do čak -30°C te je na toplijim područjima idealna za uzgoj.

indijanska banana uzgoj Foto: Photospin

Paw paw se također uzgajati može iz sjemena ili sadnica. Ako se uzgaja iz sjemena, potrebno je dulje vrijeme hladnoće, no kod sadnica je moguća sadnja tijekom čitave godine.

Kod sadnje voćkica preporučeni razmak od stabla do stabla je 4 m ,a između redova 3 m. Preporučeni smjer redova je također sjever – jug, ističu autori s poljoprivrednog portala Agroklub.

Indijanska banana – razmnožavanje

Zbog poteškoća s oplodnjom, potrebno je saditi minimalno dvije sadnice indijanskih banana. Optimalan broj za početak je 3 – 5 sadnica ukoliko bi neke mogle propasti.

Gnojidba se može vršiti u proljeće, a za zdravi te snažan rast drveta moguće je primijeniti otprilike 1-2 litre humusa. Tijekom sušnih razdoblja nije potrebno redovito zalijevanje, no nije na odmet.

Indijanska banana – ljekovitost i dobrobiti

Paw paw je poznat već dugi niz godina, kada su ove plodove i lišće koristili Indijanci u svrhe:

 • uklanjanja ušiju,
 • povišene temperature,
 • povraćanja,
 • oticanja glave i vrata.

Autori s medicinskog portala WebMD navode kako nijedna od ovih primjena nije znanstveno dokazana. Postoje indikacije da bi se u kombinaciji s uljem čajevca i timolom, šampon s indijanskom bananom bi se mogao koristiti protiv ušiju u kosi. 

100 grama indijanske banane sadrži:

 • 80 kalorija,
 • 1.2 grama proteina,
 • 18.8 grama ugljikohidrata, od čega 2.6 grama dijetalnih vlakana,
 • 31% od preporučene dnevne doze vitamina C,
 • 10% od preporučene dnevne doze kalija,
 • 130% od preporučene dnevne doze mangana,
 • 11% od preporučene dnevne doze magnezija,
 • 25% od preporučene dnevne doze bakra,
 • manje količine vitamina A, tiamina, niacina i riboflavina. 

Danas je indijanska banana poznata većinom po ukusnim plodovima, no saznajte ostale dobrobiti koje vam osigurava u nastavku.

Zdravstvene prednosti koje indijanska banana pruža su:

 • smanjuje razinu šećera u krvi,
 • smanjuje koncentraciju “štetnog” kolesterola u krvi,
 • pomaže djelovati protiv kancerogenih stanica jer acetogenin u sastavu indijanske banane potiče odumiranje kancerogenih stanica,
 • antiparazitno djelovanje jer ekstrakt iz stabljike i kore djeluje kao prirodni pesticid te djeluje protiv komaraca i pčela/osa.

Istraživanje američkih znanstvenika sa Sveučilišta u Mississippiju iz 2010. godine dokazuje mehanizam putem kojih acetogenin iz ekstrakta grančica biljke Asimina triloba zaustavlja napredovanje kancerogenih stanica.

Važno je napomenuti da su istraživanja provedena na stanicama u laboratorijskoj kulturi, ali ne i na pacijentima. 

Bogati vitaminima i mineralima, plodovi indijske banane odličan su dodatak uravnoteženoj prehrani, posebice zbog sastava antioksidansa koji štite organizam od djelovanja slobodnih radikala.

Indijanska banana – nuspojave

Kod nekih ljudi indijanska banana može uzrokovati alergijske reakcije i simptome poput:

 • mučnine,
 • povraćanja,
 • glavobolje,
 • nesvjestice.

Primjena indijanske banane kao obloga na koži je sigurna, ali može uzrokovati crvene osipe kod osjetljivih i alergičnih ljudi. 

S obzirom na nedostatak istraživanja o sigurnosti konzumacije plodova ove biljke, njeni plodovi se ne preporučuju trudnicama, dojiljama i kroničnim bolesnicima. 

indijanska banana Foto: Photospin

Indijanska banana – gdje kupiti?

Indijanska banana nije zastupljena na policama naših supermarketa, tržnica pa niti voćara. Najbolji način za osiguravanje ovih plodova je stoga sadnja i vlastiti uzgoj voća jer se uzgoj pokazao veoma povoljnim na našim područjima.

Plodovi mogu težiti od 50 do čak 500 grama. Zrele plodove možete čuvati do tjedan dana u hladnjaku, a dva do tri dana na sobnoj temperaturi. 

 

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Indijanska banana ili Paw-Paw. (2018) Agroklub.
 2. Asimina (Asimina triloba). (2018) Priroda i biljke. Plantea.
 3. American Pawpaw: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage. (2018) WebMD.
 4. Bruso, J. (2018) Pawpaw Tree Fruit Nutrition. LiveStrong. 

Ocijenite članak

3.54 / 5   13

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: indijanska banana, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu