Što se krije iza tajnog začina popularnih Gingerbread keksa?

gingerbread keksi

Koliko su se za modernu mlađu generaciju Gingerbread keksi proslavili možemo najvjerojatnije zahvaliti i crtiću Shrek u kojem simpatični Gingerman ima jednu od uloga. No šalu na stranu, svi već znamo za popularne i omiljene kekse od đumbira, čiji glavni i tajni začin i nije ustvari toliko tajan. Naravno pogađate, radi se o začinu đumbir o kojem ćemo u ovom članku malo podrobnije pisati…sve njegove dobrobiti, podrijetlo, primjene i ostalo….

Foto: Unsplash

Đumbir je popularan u prohladne zimske dane kada se puno jela priprema upravo s ovom namirnicom, a dobrobiti su, osim za naše nepce, velike i za naše zdravlje.

Također pasta od đumbira, u kombinaciji s limunom i medom je idealna za jačanje imuniteta u prohladnim zimskim danima, a mnogi smatraju i dobrim sredstvom za održavanje vitke linije. Ljekovita svojstva svakog pojedinog sastojka su već naširoko poznata, a priprema za pastu poprilično jednostavna: nasjeckamo đumbir i limun na sitne komadiće, a možemo ih dodatno staviti i u blender. Usitnjene komadiće dodamo u med i dobro izmiješamo. Najbolje konzumirati ujutro natašte. 

Sličan učinak ima i kada nakon obroka prožvačete klinčić ili komadić svježeg đumbira jer potiču i olakšavaju probavu, a tijekom dana možete piti čaj od đumbira koji će ukloniti osjećaj nadutosti te poboljšati probavu kao i imunitet.

čaj od đumbira
Foto: Unsplash

Podrijetlo đumbira

Iako je kroz povijest, u našem podneblju đumbir uvelike korišten kao začin, ali i lijek, njegova doza egzotičnosti i orijentalnosti oduvijek ga je razdvajala od domaćih začina, što ga još i danas čini posebno zanimljivim. Stoga možemo reći da je đumbir ujedno i jedan od najpopularnijih ″neeuropskih začina″.

Podrijetlom iz Kine ova gomoljasta biljka iz porodice ljiljana sliči na šaku s nepravilnim prstima, a  najviše se koristi u kuhinjama Azije. Osim papra i paprike, u ovom podneblju đumbir ujedno spada i u najtraženije i najskuplje aromatične tvari. O ovome svjedoči i činjenica da je od njega traženija jedino sol, a budući da mu je za sazrijevanje potrebno 5 do 9 mjeseci, samim time je i njegova visoka cijena sasvim opravdana.

dumbir
Foto: Pixabay

Smatra se da se u Aziji uzgaja već oko 3000 godina, a Bliskom istoku i Europi bio je poznat još prije vremena Rimskog carstva.

U srednjem vijeku je uz sol i papar, đumbir činio trojac najvažnijih začina, a malo kasnije razvila se i trgovina sa Sjevernom Amerikom. Koliko je bio popularan među običnim pukom u Europi svjedoči i činjenica da je u mnogim engleskim gradovima postojala takozvana ″ginger street″, odnosno ulica u kojoj su se kupovali začini.

U engleskim pub-ovima na primjer, bilo je popularno u kutu prostorije držati đumbir, kako bi ga gosti nesmetano mogli dodavati u piće. 

Kako bi sačuvao vlastito zdravlje i snagu, koristio ga je i sam Konfucije, a mnogi vladari u srednjem vijeku pripisivali su mu afrodizijska svojstva.    

Ljekovita svojstva

Đumbir sadrži mineralne i to u značajnijim količinama možemo pronaći: bakar, kalij, magnezij i mangan. Što se tiče vitamina, tu su nam uglavnom vitamin C, te nekoliko vitamina skupine B.  

U 100 grama korijena đumbira imamo energetsku vrijednost od oko 80 kcal, sadržaj masti iznosi 0,75 grama, ugljikohidrata 18 grama, te proteina 1,82 grama. Đumbir sadrži nekoliko ključnih sastojaka koji ga čine ljekovitom biljkom, a jedna od tih tvari je gingerol kojom đumbir ujedno i obiluje. 

Moderna medicinska istraživanja pokazala su da đumbir povoljno utječe na mnoga zdravstvena stanja. Njegove zdravstvene dobrobiti se prije svega odnose na probavu.

Smatra se da gingerol, jedan od njegovih glavnih sastojaka poboljšava rad crijeva, te ublažava nadutost, grčeve i želučane tegobe. Budući da povećava proizvodnju sluzi, probavnih sokova i žuči, ova aktivna tvar je također djelotvorna kod oštećenja sluznice želuca, odnosno kod nastanka čireva.  

Kuhanjem đumbira, gingerol prelazi u zingeron, spoj koji daje malo blaži okus, a koristan je kod liječenja proljeva uzrokovanog bakterijom E.Coli, osobito kod djece.        

Daljnjim sušenjem korijena đumbira dolazimo do oštrijih shoagola. Vrijednost korijena đumbira ovisi upravo od ove tri aktivne tvari, a ne o nutrijentima. Isto tako, aroma i okus svojstvena za đumbir ovisi o mješavini gingerola, zingerola i shoagola.

sušeni đumbir
Foto: Pixabay

 Zbog antihistaminskog djelovanja, đumbir se koristi i kod liječenja alergija, a osim toga sadrži analgetska, smirujuća i antibakterijska svojstva.

Kod nekih bolesti vezane uz mišićno – koštano i vezivno tkivo kao što su artritis i osteoartritis, rezultati liječenja đumbirom bili su mnogo bolji nego kod konvencionalnog liječenja.

Istraživanja su pokazala da đumbir snižava razinu šećera u krvi, dok u većim dozama snižava i kolesterol. Tijekom kemoterapije može ublažiti napadaje mučnine, a smatra se i da sprečava širenje stanica raka.   

Jedan od ključnih sastojaka đumbira

Još jedan ključan sastojak đumbira zahvaljujući kojemu ono ima vrlo ljekovita svojstva je kurkumin.

Ova ljekovita tvar sa žutim pigmentom osnovni je sastojak pogađate, kurkume. Činjenica da se kurkumin nalazi u određenim količinama i u đumbiru govori nam puno o njegovoj ljekovitosti.

Osim što biljkama u kojima ga nalazimo daje žuti pigment, kurkumin također sadrži veliki broj terapijskih učinaka. Odavno se već zna da djeluje protuupalno, ali u posljednje vrijeme se pokazalo da djeluje povoljno na cijeli niz zdravstvenih poremećaja. Neki od tih poremećaja su: problemi s jetrom, menstrualne tegobe, problemi s probavom, kancerogena oboljenja, osteoartritis, ateroskleroza, moždani udar i tako dalje…Vjeruje se da nakon konzumiranja, veći dio kurkumina iz đumbira ostaje u crijevima pa tako štiti od polipa i raka debelog crijeva.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu