Prehrana tijekom trudnoće određuje zdravlje bebe

Prehrana u trudnoći

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Archives of Disease in Childhood, znanstvenici sa Sveučilišta u Utahu su otkrili da prehrana majke tijekom trudnoće uvelike utječe na zdravlje srca djeteta.

Polovica ispitanih žena rodila je zdrave bebe, dok druga polovica nije. Kada su usporedili njihovu prehranu , istraživački tim je otkrio da je zdravija prehrana u trudnoći povezana s manjim rizikom od srčanih mana.

Urođena srčana mana je jedna od najčešćih tipova porođajnih defekata, a pogađa devet od tisuću beba rođenih u Velikoj Britaniji.

trudnoca_prehrana

Trudnice trebaju 200 do 300 dodatnih kalorija, a njihova prehrana se treba bazirati na nemasnom mesu, mliječnim proizvodima, voću, povrću i cjelovitim žitaricama.

Prema American Pregnancy Association, trudnice trebaju najmanje 70 miligrama vitamina C dnevno (naranče, grejp, kivi, brokula, i rajčice). Također bi trebale konzumirati i dosta cjelovitih žitarica, koje pružaju bitne ugljikohidrate za energiju i važne hranjive tvari, uključujući vitamin B, vlakna i folnu kiselinu.

Za normalan razvoj bebe potrebno je puno proteina, željeza i vitamina B, koji se mogu naći u mesu, ribi, jaja, i grahu.

Dnevno bi trebale uzimati nekoliko porcija mliječnih proizvoda, što znači oko 1.000 mg kalcija dnevno, što je bitno za izgradnju zubi i kosti te normalnu funkciju mišića i živaca.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu