Prehrana tijekom trudnoće određuje zdravlje bebe

Prehrana u trudnoći

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Archives of Disease in Childhood, znanstvenici sa Sveučilišta u Utahu su otkrili da prehrana majke tijekom trudnoće uvelike utječe na zdravlje srca djeteta.

Polovica ispitanih žena rodila je zdrave bebe, dok druga polovica nije. Kada su usporedili njihovu prehranu , istraživački tim je otkrio da je zdravija prehrana u trudnoći povezana s manjim rizikom od srčanih mana.

Urođena srčana mana je jedna od najčešćih tipova porođajnih defekata, a pogađa devet od tisuću beba rođenih u Velikoj Britaniji.

trudnoca_prehrana

Trudnice trebaju 200 do 300 dodatnih kalorija, a njihova prehrana se treba bazirati na nemasnom mesu, mliječnim proizvodima, voću, povrću i cjelovitim žitaricama.

Prema American Pregnancy Association, trudnice trebaju najmanje 70 miligrama vitamina C dnevno (naranče, grejp, kivi, brokula, i rajčice). Također bi trebale konzumirati i dosta cjelovitih žitarica, koje pružaju bitne ugljikohidrate za energiju i važne hranjive tvari, uključujući vitamin B, vlakna i folnu kiselinu.

Za normalan razvoj bebe potrebno je puno proteina, željeza i vitamina B, koji se mogu naći u mesu, ribi, jaja, i grahu.

Dnevno bi trebale uzimati nekoliko porcija mliječnih proizvoda, što znači oko 1.000 mg kalcija dnevno, što je bitno za izgradnju zubi i kosti te normalnu funkciju mišića i živaca.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Prehrana tijekom trudnoće određuje zdravlje bebe

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.