Ovo je prvi vrtić u Republici Hrvatskoj u kojem se u svakodnevnoj praksi koristi med! I to ne bilo kakav! Evo zašto je važno da to postane standard

prvi vrtić u Republici Hrvatskoj u kojem se u svakodnevnoj praksi koristi med

U dječjem vrtiću Čarobna šuma u Špišić Bukovici nastaje jedinstvena inicijativa koja naglašava važnost uvrštavanja meda u dnevnu prehrambenu rutinu male djece. Ovaj pothvat ne samo da promiče konzumaciju lokalno proizvedenog meda, već služi i kao obrazovna prilika za djecu i odgajatelje.

Predvođen dr. sc. Gordanom Hegić, predsjednicom Hrvatskog apiterapijskog društva, ovaj projekt ima za cilj usaditi zdrave navike kod djece i njegovati razumijevanje pčelarstva i proizvodnje meda.

Hegić ističe:

Kada sam u radu s djecom u pojedinim vrtićima uvidjela da se najčešće koristi med koji nije hrvatski proizvod, nego mješavina raznih vrsta meda, jednostavno sam uvidjela koliko je neophodno pokušati napraviti pozitivne promjene po pitanju navedenog problema. U Sloveniji je nezamislivo da djeca u vrtićima i školama ne dobiju za konzumaciju domaći slovenski med, i to bez obzira na dob. U vrtićima i školama koristi se med lokalnih proizvođača i na taj se način djeci pruža ono najbolje, a podržava se i proizvodnja meda lokalnih pčelara na najbolji mogući način. 
Čarobna šuma u Špišić Bukovic
FOTO: Hrvatsko apiterapijsko društvo

Lokalni med – glavna namirnica u dječjoj prehrani

Od samog početka boravka u Čarobnoj šumi djeca se upoznaju s blagodatima konzumiranja meda. Dobavljen od lokalnog pčelara na OPG-u Lelek, med je integriran u razne aspekte njihove prehrane, uključujući čaj, kruh i pahuljice.

Ovoj inicijativi doprinosi i predanost Ane Šantić, ravnateljice vrtića, koja brine da med bude lako dostupan djeci.

Hegić dodaje:

Jednom prilikom kada sam u radu s učenicima osnovne škole pokušala saznati koliko često konzumiraju med, rastužila me izjava jednog učenika koji je rekao: “Ako imam doma meda, ja ga jedem svaki dan!”

Uspjeh ove inicijative dokaz je bliske suradnje Čarobne šume, općine i načelnika Hrvoja Milera, koji prepoznaje vrijednost usađivanja zdravih navika u ranoj dobi, s posebnim naglaskom na konzumaciju meda i razumijevanje pčelarske prakse.

Gordana Hegić
FOTO: Hrvatsko apiterapijsko društvo

Predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva je pohvalila Dječji vrtić Čarobna šuma kao pionira u promicanju pčelarstva i potpori domaćim proizvođačima meda. Pozitivan učinak nadilazi prehranu djece, obuhvaća šire dobrobiti poput poticanja pčelarske proizvodnje, podršku lokalnih gospodarstava i očuvanja bioraznolikosti:

Do ove inicijative došlo je nakon višemjesečne intenzivne suradnje s kolegicom iz Slovenije, certificiranom apiterapeutkinjom Ninom Ilič, koja krajem ovog mjeseca izdaje priručnik koji je opisan na našoj internetskoj stranici.
Edukacije odgajateljica i podrška lokalnim pčelarima
FOTO: Hrvatsko apiterapijsko društvo

Edukacije odgajateljica i podrška lokalnim pčelarima

Odgajateljice u Čarobnoj šumi nisu samo predane pružanju obroka s medom, već su i educirane o životu i radu pčela kako bi podržale ovu inicijativu. Osim toga, održana je i edukacija za odgojiteljice i roditelje o pčelinjim proizvodima s ciljem razvijanja zdravih navika i upotrebe meda u svakodnevici zbog podizanja kvalitete života, jačanja imuniteta i drugih prednosti.

Ključnu ulogu u ovoj inicijativi odigrao je i Tehnološko-inovacijski centar u Virovitici pod vodstvom Ivane Nemet. Centar je pružio ključnu podršku lokalnim pčelarima, nudeći stručnost u analizi meda i osiguravajući sigurnost proizvoda.

U partnerstvu s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku provest će fizikalno-kemijska i mikrobiološka ispitivanja meda koji se koristi u Čarobnoj šumi, jamčeći njegovu visoku kvalitetu i nutritivnu vrijednost.
podržava se i proizvodnja meda lokalnih pčelara na najbolji mogući način
FOTO: Hrvatsko apiterapijsko društvo

Hegić zaključuje:

Naime, kada govorimo o blagotvornom učinku meda na zdravlje, rast i razvoj djece, moramo znati da nije svaki med jednako učinkovit u tom pozitivnom apiterapijskom efektu. Važno je da je to proizvod adekvatne zdravstvene ispravnosti (što ne mora uvijek biti u pozitivnoj korelaciji s kvalitetom proizvoda) i očuvane biološke aktivnosti. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Doznajte više o dobrobiti meda i matične mliječi:

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Hrvatsko apiterapijsko društvo

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu