Mogu li niskokalorična sladila pomoći osobama s dijabetesom?

stevija

Niskokalorična sladila mogu omogućiti bolju regulaciju glukoze u krvi. Studije utjecaja niskokaloričnih sladila na pretilost i kontrolu tjelesne težine pokazale su da konačni utjecaj niskokaloričnih sladila ovisi o načinu njihovog uključivanja u cjelokupan način i stil života.

Umjetna sladila kao rješenje za bolju glikemijsku kontrolu?

Prof. dr. Antonis Zampelas

Prof. dr. Antonis Zampelas

Kao gost predavač na 31. Međunarodnom simpoziju o dijabetesu i prehrani u organizaciji Studijske grupe za dijabetes i prehranu (DNSG), prof. dr. Antonis Zampelas govorio je o tome koliko je važno pronaći načine za sprečavanje dijabetesa i liječenje pretilosti.

Podsjetio je na činjenicu da je pretilost jedan od glavnih problema oboljelih od dijabetesa tipa 2 i na činjenicu da 85-90% populacije dijabetičara boluje upravo od dijabetesa tipa 2.

Predviđa se da će do  2030. g. u SAD-u 86.3% odraslih imati prekomjernu tjelesnu težinu ili biti pretilo. Hranu koja sadrži šećer optužuje se da doprinosi epidemiji pretilosti i uzrokuje lošu glikemijsku kontrolu. Zbog toga je zamjena saharoze umjetnim sladilima jedan od predloženih načina za smanjivanje unosa energije i postprandijalne razine glukoze u krvi.

Sladila mogu poboljšati glikemijsku kontrolu

Konkretno, postoje studije koje upućuju na zaključak da uporaba primjerice stevije može smanjiti ukupan dnevni energijski unos, ali i poboljšati postprandijalne koncentracije glukoze.

Studije su također pokazale kako sladila mogu pomoći ljudima da se dugoročno bolje pridržavaju plana prehrane osmišljenog u cilju glikemijske kontrole, mršavljenja i/ili održavanja tjelesne težine zbog toga što otvaraju mogućnost konzumacije ukusnijih prehrambenih proizvoda i raznovrsnijih obroka.

Općenito, niskokalorična sladila mogu ostvariti skroman utjecaj na kontrolu tjelesne težine, a taj je utjecaj to važniji što je prekomjerna težina veća.

Sladila omogućuju bolju regulaciju glikemije

Uporaba sladila u zdravstvu je raširena zbog toga što ona čine lijekove ukusnijima, a ne utječu na kontrolu glukoze u krvi.  Američka i Europska dijabetička udruga i Američka i Europska dijetetička udruga dopuštaju i zagovaraju konzumaciju proizvoda i hrane sa sladilima zbog toga što ne sadrže znatnu količinu ugljikohidrata i stoga omogućuju bolju regulaciju glukoze u krvi.

Ipak, studije utjecaja niskokaloričnih sladila na pretilost i kontrolu tjelesne težine pokazale su da konačni utjecaj niskokaloričnih sladila ovisi o načinu njihovog uključivanja u cjelokupan način i stil života.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu