Kreće sezona respiratornih bolesti: Nutricionistica otkriva kako prehranom ojačati imunitet za zimu i zašto je važna apsorpcija

Nutricionistica otkriva kako prehranom ojačati imunitet

Jesensko i zimsko razdoblje označava sezonu bolesti, a posebno onih koje napadaju dišne puteve. Tipično, tijekom tog vremena, skloni smo iskusiti smanjenje otpornosti organizma, zbog čega je ključno našem imunitetu osigurati dodatnu energiju i hranjive tvari, a važno je i kako naše tijelo te tvari apsorbira.

Nutricionistica mr. sc. Kristina Aralica Tušak za naš portal otkriva kako je apsorpcija hranjivih tvari povezana s našim imunološkim sustavom i otkriva kako prehranom ojačati imunitet tijekom zimskih mjeseci.

Jesensko i zimsko razdoblje označava sezonu bolesti
FOTO: Shutterstock

Ne postoji čudesna hrana

Aralica Tušak napominje da ne postoji čudesna namirnica koja može pojedinačno ojačati naš imunološki sustav. Umjesto toga, jačanje imuniteta zahtijeva stalnu, svakodnevnu posvećenost brizi za naše tijelo.

Kada je riječ o prehrani, istaknula je važnost unosa prehrambenih vlakana jer samo uz njih možemo očuvati zdravlje naše prehrambene sluznice, odnosno očuvati crijevni integritet. No, nažalost, istraživanja pokazuju da samo 5 % ljudi zadovoljava dnevno preporučenu dozu, a ona su nam izuzetno važna za zdravlje i probavnog sustava pa posljedično tome i za jak imunološki sustav.

Aralica Tušak dodaje:

S druge strane, tu su nam, naravno, različiti vitamini kao što su vitamin C i vitamin D, minerali poput cinka i magnezija, fitokemikalije koje zapravo nemaju nekakvu nutritivnu vrijednost, ali uvelike podržavaju naše zdravlje. Jednostavno rečeno, trebamo pratiti osnovno načelo nutricionizma, a to je raznolikost.
crijeva su nam važna kao veliki imunološki organ jer je to primarno mjesto komunikacije između vanjskog i unutarnjeg svijeta
FOTO: Shutterstock

Apsorpcija hranjivih tvari – zašto je važna?

U fiziološkom smislu, apsorpcija je upijanje probavljene hrane, odnosno hranjivih sastojaka u krvotok, a koji putem krvotoka dolaze do naših tjelesnih stanica. Aralica Tušak ističe da naša crijeva možemo promatrati iz dva aspekta:

Prvi aspekt je upravo apsorpcija hranjivih sastojaka koja nam je nužna jer bez apsorpcije hranjivih tvari mi nemamo ništa. Naš probavni sustav ne funkcionira, a naš imunitet jako slabi. S druge strane, crijeva su nam važna kao veliki imunološki organ jer je to primarno mjesto komunikacije između vanjskog i unutarnjeg svijeta. Čim tu nešto izmakne kontroli, sve strane tvari i patogeni će kroz tu propusnu crijevnu barijeru ući u naš organizam i dovest će do aktiviranja imunološkog sustava i pokretanja upalnih procesa.

Apsorpcija kao takva nam je izuzetno važna jer nam omogućuje da sve naše stanice u tijelu dobiju sve potrebne hranjive sastojke.

Utječe li hladnije vrijeme na apsorpciju hranjivih tvari?

S jesenskim mjesecima dolazi nam hladnije i suše vrijeme koje može stvoriti povoljnije uvjete za razmnožavanje različitih patogena. Aralica Tušak objašnjava:

Važno je da u tom prijelaznom razdoblju i u hladnom zimskom periodu naš imunitet radi u višim brzinama i stalno bude na oprezu. Da bi bio maksimalno funkcionalan, njemu je potrebno malo više energije i malo više hranjivih tvari, no, nažalost, nama se događa da u tom periodu imunitetu ne pružamo te tvari, a to se onda očituje u njegovoj oslabljenoj funkciji, što vidimo na padu naše otpornosti.

Ključ svega je pružiti organizmu dovoljno svih hranjivih sastojaka koji će omogućiti maksimalno funkcioniranje našeg imunološkog sustava.

Prehrambene intervencije za jačanje imuniteta
FOTO: Shutterstock

Prehrambene intervencije za jačanje imuniteta

Da bi bilo koja prehrambena intervencija i suplementacija bila učinkovita, moramo imati jak probavni sustav. Sve što unosimo u naše tijelo mora se prvo probaviti, a nakon toga se mora apsorbirati i doći do svih tjelesnih stanica. Aralica Tušak napominje:

Ne postoji jedna jedina namirnica koja nam to može osigurati. Ono što to može učiniti su zdrave prehrambene navike, uz koje sve može funkcionirati kako treba. Dakle, potrebne su nam raznolikost, umjerenost i ravnoteža, a to možemo ostvariti tako da u naše tijelo svakodnevno unosimo dovoljan broj makronutrijenata – bjelančevina, ugljikohidrata i masti.

Bjelančevine su nam nužne jer su gradivni blokovi cijelog našeg tijela, imunoloških stanica i njihovih signalnih molekula. Nužna su nam i prehrambena vlakna, ugljikohidrati, svi minerali i vitamini te antioksidansi. Aralica Tušak naglašava:

Nema nekakvog prečaca, koji svi ponekad priželjkujemo, i nema rješenja preko noći, nego jednostavno svakodnevna briga o sebi i jedan dugoročni pristup koji se temelji na raznolikosti.

Prehrambena vlakna iznimno su važna za jačanje imuniteta, a prvenstveno se nalaze u voću, povrću i cjelovitim žitaricama. Namirnice koje su bogate kvalitetnim bjelančevinama su meso, cjelovite žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke, mliječni proizvodi i jaja.

Važni su nam i prirodni probiotici za ravnotežu naše mikrobiote, a to su prvenstveno fermentirani mliječni proizvodi, kiseli krastavci, po mogućnosti da nisu pasterizirani, kiseli kupus i sl. Tu su i voće i povrće koje je bogato svim vitaminima i mineralima. Aralica Tušak dodaje:

Naravno da je uvijek preporuka konzumirati sezonsko voće i povrće jer je ono na vrhuncu sezone najbogatije svim hranjivim tvarima i nije tretirano nekim nepoželjnim sredstvima.

Iz svake grupe namirnica se može naći neka koja ima blagotvorno djelovanje na naš organizam, na probavu i na imunitet. Aralica Tušak savjetuje:

Trebalo bi voditi računa o tome da se svaki dan na našem tanjuru nađe nešto iz skupine ugljikohidrata, bjelančevina i, naravno, voće i povrće (tri porcije povrća i dvije porcije voća). Dodatna preporuka je da naši tanjuri budu šareni jer što je više boja, to znači da u tijelo unosimo više fitokemikalija koje zaista imaju jako dobar utjecaj na naše zdravlje.
Uloga vitamina i minerala u jačanju imuniteta
FOTO: Shutterstock

Uloga vitamina i minerala u jačanju imuniteta

Za očuvanje imuniteta tijekom hladnijih mjeseci važno je konzumirati sve vitamine i minerale. No, posebno treba istaknuti vitamin D i magnezij. Aralica Tušak ovdje kaže:

Magnezij nam je svima poznat po brojnim funkcijama, a zanimljiva je činjenica da sudjeluje u više od 300 biokemijskih reakcija u našem tijelu. On je koenzim u pojedinim reakcijama i sastavni dio nekih važnih enzima kao što je amilaza, koja nam je važna za probavu ugljikohidrata. Ovaj mineral je nužan za puno procesa, od sprječavanja grčeva u mišićima do smanjenja umora i iscrpljenosti, i na kraju krajeva ima veliku ulogu i u našem probavnom sustavu.

Za vitamin D, pogotovo sada nakon pandemije, sve više je znanstvenih istraživanja koje potvrđuju njegovo imunomodulatorno djelovanje. Nažalost, većina nas ima deficit vitamina D. Vitamin D jedan je od rijetkih koji se sintetizira u našem tijelu, a proizvodi se u našoj koži pod utjecajem sunčevog zračenja.

Aralica Tušak upozorava:

Nažalost, danas se čak i u ljetnom periodu svi štitimo kremama s visokim zaštitnim faktorom koje sprječavaju tu sintezu D vitamina pa nam dođe hladniji period kada nema dovoljno sunčevih dana. Međutim, nikako se ne kreće na suplementaciju D vitamina na svoju ruku, nego status tog vitamina prvo treba potvrditi u krvnoj slici i tek ako krvna slika pokaže da ste u stvarnom deficitu, onda trebate posegnuti za suplementacijom. Inače se vitamin D može dobiti iz prehrambenih izvora kao što su plava riba, losos, tuna, srdela, skuša, mliječni proizvodi koji su obogaćeni D vitaminom i sl.
Donat Imuno program
FOTO: Nova Studio

Savjeti za prehrambene navike u svrhu jačanja imuniteta

Aralica Tušak navela je razonilkost kao prvi savjet za prehranu za jačanje imuniteta. No, tu su i neki drugi temelji i osnove koje biste trebali početi prakticirati u našoj svakodnevici – umjerena tjelesna aktivnost i antistres tehnike te, naravno, dovoljno sna:

Što se tiče same prehrane, treba u prehranu uvrstiti sve namirnice koje su nam u ovom periodu dostupne. Treba izbjegavati procesuirane namirnice koje su bogate zasićenim masnim kiselinama, transmastima, soli i sl. Jednostavno, treba jesti svježe i sezonske namirnice, paziti na raznolikost i umjerenost.

Ponekad nam svima nedostaje ideja i kreativnosti u kuhinji i nekad imamo izgovor da nemamo vremena pripremiti doručak ili ručak koji ćemo ponijeti na posao. Međutim, sve se to može kroz jednostavne korake i malo planiranja uvrstiti u svakodnevnu rutinu.

Zbog toga nam je Aralica Tušak predstavila Donat Imuno program. Ovaj program traje 30 dana, a osmišljen je u suradnji sa stručnjacima i njegov je cilj pripremiti naš organizam za dobru apsorpciju hranjivih sastojaka i posljedično tome na prirodan način ojačati imunitet. U Donat imunoprogramu posebno su kreirani jelovnici i protokol pijenja Donata koji simultano djeluju na nekoliko razina:

Djeluju protuupalno, antioksidativno i antimikrobno. Taj posebni plan prehrane sadrži puno obroka koji će nam ujedno dati i ideju kako pripremati i kombinirati namirnice, što jesti u određeno doba dana, koju tjelesnu aktivnost prakticirati, a da bude umjerena i da ima dokazane benefite na ljudsko zdravlje. U tih 30 dana mi ćemo ojačati imunološki sustav, pripremit ćemo se za nadolazeće zimske dane, a ono što je najvažnije je to što ćemo naučiti neku novu rutinu i steći nove prehrambene navike koje će nam onda ostati i u budućnosti.

Donat Imuno program, kao i ostale vođene programe zdravlja, možete pronaći na aplikaciji Donat Moments koja će vas voditi kroz dan podsjetnicima i korisnim savjetima.

Nova StudioSadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Donat po najvišim profesionalnim standardima.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Foto: Donat

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu