Konzumiranje čokolade u trudnoći doprinosi razvoju ploda

čokolada u trudnoći

Čokolada je odličan izvor flavonoida koji smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih žila te snižavaju kolesterol u krvi. Što je čokolada tamnija, to bolje, jer sadrži više flavonoida.

Kanadski znanstvenici su otkrili da 30 grama čokolade dnevno tijekom trudnoće pridonosi rastu i razvoju ploda. Starije studije su pokazale da čokolada smanjuje rizik od smanjenog dotoka krvi do ploda.

U ovoj studiji, kanadski istraživači sa sveučilišta Laval u Quebecu su pratili 129 trudnica od njihovog prvog tromjesečja do kraja trudnoće.

Čokolada u trudnoći

Provjeravali su im protok krvi u maternici i posteljici te protok krvi fetusa. Dio sudionica je dobivao 30 grama čokolade dnevno tokom 12 tjedana i to u razdoblju između prvog i drugog tromjesečja.

Rezultati upućuju da čokolada može imati pozitivan utjecaj na posteljicu te razvoj ploda. Znanstvenici su otkrili da je taj indeks mnogo bolji s umjerenom konzumacijom čokolade, veći nego što se očekuje među općom populacijom.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu