Kako napraviti kokosovo ulje?

polovice-kokosa

Kokosovo ulje bogato je laurinskom masnom kiselinom koja može pružiti određene zdravstvene prednosti. Kokosovo ulje se može koristiti u prehrani i u kozmetici. 

Kako bi uopće mogli iskoristiti sve prednosti kokosovog ulja, važno je odabrati kvalitetno ulje. Najčešća preporuka je djevičansko kokosovo ulje. Jeste li znali da ga možete pripremiti sami? U nastavku članka saznajte kako. 

Kokosovo ulje u prehrani – prednosti

Kokosovo ulje je pri sobnoj temperaturi u čvrstom agregatnom stanju, a zagrijavanjem se rastapa te ima blagi miris i okus po kokosu. 

Kokosovo ulje se sastoji od zasićenih masnih kiselina srednje dugih lanaca. 100 grama kokosovog ulja ima 819 kalorija, tj. žlica kokosovog ulja ima 121.5 kalorija.

Kokosovo ulje nosi visok udio zasićenih masnih kiselina zbog čega ga treba umjereno konzumirati kako bi se smanjio rizik od nastanka bolesti srca i krvnih žila. Maksimalan unos zasićenih masti dnevno iznosi od 16 do 22 g, što odgovara količini kokosovog ulja od oko 3 jušne žlice.

Neka istraživanja pokazuju da bi se zbog visoke koncentracije laurinske kiseline, koja je jedna od zasićenih masnih kiselina u kokosovom maslacu, čak mogla smanjiti koncentracija “lošeg” kolesterola u krvi, ističe liječnik Walter C. Willett za medicinski portal Harvard Health. Ipak, ova istraživanja nisu potpuna i nema ih mnogo. 

Ipak, srednje dugi lanci triglicerida od kojih se kokosovo ulje sastoji mogu povećati razinu kalorija koje ćete potrošiti, u odnosu na jednaku količinu drugih ulja.

Jedna studija je pokazala da se svakodnevnim unosom 15-30 grama triglicerida sa srednje dugim lancima, povećava količina svakodnevno potrošene energije za 5% i to samo putem 120 kalorija.

Kokosovo ulje – ljekovita svojstva

Osim prednosti koje kokosovo ulje može pružiti u procesu mršavljenja ili očuvanju zdravlja srca, stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline navode i njegova druga dokazana ljekovita svojstva:

 • kokosovo ulje ima antimikrobni učinak kojeg pružaju laurinska kiselina i njen metabolit monolaurin,
 • razgradnjom kokosovog ulja u jetri mogu nastati ketoni, što pogoduje keto dijeti koju učestalo koriste pacijenti oboljeli od epilepsije,
 • zbog antimikrobnog učinka kokosovo ulje može pomoći u sprječavanju razvoja infekcija usne šupljine. 

Uzimajući u obzir sve dosad navedeno, kokosovo ulje bi svakako moglo djelovati dobrotvorno na organizam, ali to uvelike ovisi i o postojećim prehrambenim navikama te ostaloj hrani konzumirate. Zasad ga je bolje konzumirati u manjim količinama. 

Prije korištenja kokosovog ulja u zdravstvene svrhe se obavezno savjetujte s liječnikom. 

Djevičansko kokosovo ulje – proizvodnja

Kokosovo ulje se može proizvesti na više načina, koje donosimo u nastavku.

Fermentacija

Ovo je jedan od najstarijih načina proizvodnje čistog kokosovog ulja. Možete ga koristiti za pripremu domaćeg ulja. On podrazumijeva pravljenje kokosovog mlijeka od unutrašnjosti svježih i zrelih kokosa.

Njihova unutrašnjost fermentira nekoliko dana, a nakon toga se u posudama odvaja tri sloja: kokosovo ulje, kokosova voda i skuta, ugrušano kokosovo mlijeko. Voda kaplje na dno, a ulje ostane u sredini te se odvaja od mlijeka na vrhu.

Nekoliko je loših strana ove metode, a svi se svode na nemogućnost kontroliranja razina fermentacije. Zbog toga različite serije ulja istog proizvođača ne moraju imati isti okus, niti sastav.

Hladno prešanje

U ovoj metodi se kokosova pulpa suši, a zatim preša kako bi se iz nje dobilo ulje jakog mirisa i okusa. Postupak sušenja je brz i odvija se na temperaturi od 38 do 76 ºC.

Intenzitet pritiska kojim se sušena pulpa preša može varirati te se pomoću njega utječe na okus ulja.

kokos

Foto: Photospin

Centrifuga

Od svježih kokosovih oraha radi se krema koja se ubacuje u centrifugu. Snažnim okretajima iz nje se izdvaja ulje koje, za razliku od hladno prešanog, ima iznimno blag okus. Ova metoda najbolje čuva svojstva svježeg kokosa.

Naime, hladno prešanje i fermentacija uključuju kemijsku i fizičku intervenciju kojima se mijenja miris i okus ulja. Tome usprkos, kada je riječ o njihovim zdravstvenim prednostima, nema velikih razlika.

Kako napraviti kokosovo ulje postupkom fermentacije?

Kokosovo ulje možete napraviti kod kuće slijedeći postupke koje objašnjavamo u nastavku, a koje donosi autori kulinarskog portala Food.

domaca-proizvodnja-kokosovog-ulja

Foto: Photospin

Priprema kokosovog mlijeka:

 1. Najprije pripremite kokosovo mlijeko koristeći svježe i zrele kokosove orahe. Iz oraha najprije iscijedite prirodni sok, a zatim ih prepolovite i iz njihove unutrašnjosti ogulite meke dijelove. Provjerite ima li žute plijesni ili tragova kore u njima. Ako ima, uklonite je. Kokosova pulpa trebala bi biti čisto bijela.
 2. Stopite prirodni sok, odnosno mlijeko s pulpom u glatku smjesu pomoću blendera. U smjesu dodajte dvije šalice kipuće vode. Zatim pomoću sita ili gaze procijedite smjesu. Pritisnite snažno kako bi istisnuli svu tekućinu.
 3. Nakon što ste uklonili svu tekućinu, postavite sito s komadićima kokosa na stranu. Njih možete koristiti u receptima za kolače ili osušiti pa koristiti kao domaće kokosovo brašno. Tekućina koja je ostala od cijeđenja je kokosovo mlijeko.

Sljedeći korak je fermentacija kokosovog mlijeka:

 1. Držite kokosovo mlijeko jedan ili dva dana na temperaturi između 30 i 40 °C.
 2. Kako se fermentacija odvija, tako se na dnu taloži voda, a na vrhu se stvara skuta. Tanki sloj kokosovog ulja nastaje između ta dva sloja.

Tanki sloj kokosovog ulja je potrebno izdvojiti, a to je možda najteži dio postupka. Jedan od jednostavnijih načina da to napravite, bez sofisticirane tehnologije, je zamrzavanje kompletne smjese:

 1. Za to je potrebno 3 ili 4 sata, odnosno dok se skuta i ulje ne stvrdnu. Vodi treba duže da bi se sledila te ju je nakon toga lako odvojiti.
 2. Sljedeći korak je odvajanje ugrušanog mlijeka. Zagrijte smjesu u tavi na temperaturi do 40 do 70 °C. 10 do 15 minuta je potrebno da se skuta odvoji od ulja te da se ukloni preostala vlaga iz tave.
 3. Kad se posuda ohladi, procijedite ulje kroz gazu kako bi izdvojili ostatke smjese.

Ako ovo radite preko zime, pazite da vam se ulje ne stvrdne tijekom posljednjeg koraka. Na ovaj način iz jednog prosječnog kokosovog oraha možete napraviti 3 do 5 žlica djevičanskog kokosovog ulja.

U videu iznad možete vidjeti kako se priprema kokosovo ulje, a to će vam možda dodatni pomoći u samostalnoj proizvodnji.

Članak objavljen:

Saznajte više o njezi i zaštiti kože:

Ocijenite članak

3.60 / 5   5

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu