Kako impresionirati vegetarijanku?

kuhanje

Prije nekoliko dana “naletjela” sam na ovo pitanje na jendom forumu:

“Trebam ideju za impresivan vegetarijanski obrok. Prošli put kad sam zvao dotičnu na ručak zeznuo sam stvar s pokušajem kuhanja rižota od plodova mora. Sad sam na popravnom i želim položit s odličnim :mig…”

Ovo me je pitanje potaknulo na razmišljanje, pa ću dati nekoliko savjeta da ubuduće tako “pažljivi“ mladići ne bi “lutali” po forumima. 🙂

Saznajte što ona zapravo jede

Ukoliko zaista želite impresionirati vegetarijanku, potrudite se saznati što sve ona jede (ili ne jede). Nemojte ništa podrazumijevati! Ukoliko neko kaže da je vegetarijanac, to može imati više značenja:

  • Da je vegan (uopće ne jede proizvode životinjskog porijekla – čak ni mliječne proizvode)
  • Vegetarijanka (jede mliječne prozivode, ne jede jaja, ribu, piletinu, niti bilo koju drugu vrstu mesa – u to se ubrajaju i morski plodovi)
  • Ovo-lakto-vegetarijanka (jede mliječne proizvode i jaja, ne jede bilo kakvu vrstu mesa. Da, tu se ubrajaju i morski plodovi!)
  • Pseudo-vegetarijanka (jede piletinu, ribu i morske plodove – ne jede crveno meso)

Potrudite se da ne jedete meso u njenom prisustvu, barem na prvom “ručku”

Time ćete joj dati do znanja da poštujete njen izbor prehrane i da želite upoznati njen način prehrane. No, napominjem da treba biti iskren i otvoreno reći o svojim prehrambenim navikama (čak i ako ste hardcore nevegetarijanac).

Upoznajte njene navike i razloge

Potrudite se saznati (dobra tema za vrijeme degustacije hrane) zašto je ona vegetarijanka i koliko dugo, te kako se zbog toga osjeća. Postavljajte pitanja o njenim prehrambenim navikama.

Bez “crnih prognoza”!

Ona je zasigurno čula vec toliko puta da se “bez mesa ne može živjeti”. Ne treba joj još jedna osoba koja će joj to kazati (inače, zaboravite na impresioniranje!).  Ako je ona živa, zdrava i jede sa vama, to je dovoljan dokaz da se može živjeti, zar ne?

Oprezno sa odabirom recepata

Za recpete najbolje je pretražiti vegetarijanske stranice, jer će tada biti 100% vege! Može vam sav trud “pasti u vodu”, ukoliko ste ne znajući, upotrijebili, recimo želatinu  ili napravili juhu od povrća u temeljcu od kostiju (jer, tu nema mesa?!).

Pažljivo odaberite restoran

Ukoliko izlazite van, budite pažljivi u odabiru resotrana. U restoranu u koji idete trebalo bi se na meniju naći nešto više od salate za vašu prijateljicu (tu ne ubrajam kruh). Ukoliko u vašem gradu postoji vegetarijanski restoran, to je najsigurnija opcija za izlazak. Ukoliko, pak ne postoji, onda bi indijski, meksički ili orijentalni restoran također bio dobra opcija, jer se na njihovom meniju mogu pronaći neka zanimljiva jela od povrća. Vegetarijanska pizza također je dobra ideja!

Nadam se da vam ovi savjeti pomogli. Za sve ostalo, potražite informacije i posaljite upit na mome blogu Vegetarijanska Kuhinja.

S ljubavlju, Danijela

Članak uređen:

Saznajte više o vegetarijanstvu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako impresionirati vegetarijanku?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.