Tajna zdrave probave za blagdane koju svi zanemaruju
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Enzimi su nam neophodni za razgradnju hrane i apsorpciju nutrijenata koji omogućuju rast, razvoj i očuvanje vitalnih funkcija.
Razdoblja poput blagdana koji nam stižu posebno su izazovna jer često dolazi do probavnih tegoba izazvanih nedovoljno razgrađenom hranom koja se probavlja. No, što se događa kada tijelo ne proizvodi dovoljno enzima? Koji su simptomi nedostatka enzima i kada je potrebno potražiti podršku u obliku dodataka prehrani?
Ta pitanja, kao i inovacije poput tehnologije kapsule unutar kapsule, objašnjava nam stručnjakinja iz područja gastroenterologije.
Kako enzimi pomažu u razgradnji hrane i apsorpciji nutrijenata?
Stručnjakinja iz gastroenterologije objašnjava koliko su enzimi važni za naš organizam i razgradnju hrane:
Probavni su enzimi proteini koji pomažu prilikom razgradnje hrane. Razgradnjom hrane naš organizam dobije razne nutrijente koji mu pomažu u obavljanju raznih funkcija tijela, a to uključuje rast, razvoj i reprodukciju. Ako osoba ne može stvarati određene enzime, tijelo ne može razgraditi hranu, pa tako ni dobiti potrebne nutrijente.
Ističe i koje su najčešće probavne tegobe koje upućuju na nedostatak enzima:
Nedostatak probavnih enzima može se prezentirati raznim simptomima kao što su bolovi u trbuhu, nadutost, plinovi, grčevi, proljev, konstipacija, dispeptične tegobe, ostaci nerazgrađene hrane u stolici i gubitak težine.
Stanja koja uzrokuju nedostatak enzima
Stručnjakinja iz gastroenterologije objašnjava i kako razlikovati prolazne probavne smetnje od dugotrajnih problema koji zahtijevaju podršku probavnim enzimima:
Prolazne probavne smetnje stanja su koja se uspiju olakšati spontano, promjenama životnog stila (npr. promjenom prehrambenih navika) ili primjenom nekih specifičnih lijekova ili drugih metoda liječenja. Kod dugotrajnih problema kod kojih se tegobe ne poboljšavaju ili se čak pogoršavaju treba razmotriti podršku probavnim enzimima.
Postoje razne bolesti i stanja koja uzrokuju nedostatak probavnih enzima, kao što su kronični pankreatitis, rak gušterače, razne operacije probavnog sustava, upalne bolesti crijeva, celijakija, cistična fibroza, druge genetske bolesti.
Probavni enzimi svakako se preporučuju kod kroničnih stanja kada se primijete kronični simptomi nedostatka enzima koji se mogu prezentirati gubitkom težine i mišićne mase, slabošću, anemijom, promjenom raspoloženja ili oslabljenim imunosnim sustavom.
Tehnologija kapsule unutar kapsule, koju možemo pronaći kod dodatka prehrani Enzymax DualRelease, poboljšava učinkovitost probavnih enzima. Stručnjakinja je objasnila:
Hrana se u našem tijelu razgrađuje u raznim dijelovima probavnog sustava, pa tako u ustima započinje razgradnja ugljikohidrata koja se nastavlja kroz tanko crijevo i uz pomoć enzima gušterače, u želucu i tankom crijevu razgrađuju se bjelančevine, a masti se razgrađuju uz pomoć žučnih soli i enzima gušterače.
Pomoću tehnologije kapsule unutar kapsule omogućuje se pravodobno otpuštanje enzima u određenim dijelovima probavnog sustava – želucu i tankom crijevu.
U stručnim odgovorima saznali smo kako prepoznati simptome nedostatka probavnih enzima, razlikovati prolazne probavne tegobe od kroničnih problema te koje mjere poduzeti za očuvanje zdravlja probavnog sustava.
Suvremene tehnologije, poput kapsule unutar kapsule, koje osiguravaju precizno otpuštanje enzima i povećavaju njihovu učinkovitost, mogu biti mali korak ka boljem funkcioniranju probave tijekom blagdana.
Sadržaj napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Enzymax po najvišim profesionalnim standardima.Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Visok kolesterol i prehrana: Što jesti, a što izbjegavati?
- Zrinka Babić
- 5 min čitanja